Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na jabłka z piekarnika

Opiekun artykułu: febraa
Przepis na jabłka z piekarnika

Przepis na jabłka z piekarnika

Jabłka to owoce w Polsce bardzo popularne, można spotkać je niemalże na każdym kroku. Są one świetną i zdrową przekąską, a także podstawą wielu pysznych deserów, jak chociażby szarlotki. Jabłka, odpowiednio przygotowane, będą również wyśmienicie komponowały się z daniami wytrawnymi. Owoc ten jest pyszny w smaku i najczęściej jemy go na surowo. Nie traci on jednak swoich walorów smakowych również po obróbce termicznej i wraz z dodatkami tworzy deser idealny dla całej rodziny.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 jabłka

łyżeczka cynamonu

¼ szklanki cukru

100 g rodzynek

50 g żurawiny

kilkanaście orzechów włoskich

10 g masła

wrzątek

Wskazówki:

Eksperymentuj z nadzieniem. Do jabłek pasuje wiele różnych dodatków. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć migdałów, a zamiast bakalii – konfitury.

  • Przygotuj jabłka

    Przygotuj jabłka

    Przygotowanie deseru zacznij od dokładnego umycia oraz osuszenia jabłek. Nie obieraj ich ze skórki – to pod nią znajduje się najwięcej witamin.Następnie odetnij ogonek jabłka i za pomocą specjalnego przyrządu lub małego, ostrego nożyka (uważaj, żeby się nie skaleczyć), zacznij drążenie. Najpierw usuń gniazda nasienne, a potem drąż mniej więcej tak, aby zostawić od podstawy jabłka jeden centymetr. W tak powstałej dziurce umieścisz nadzienie, a więc im będzie szersza, tym więcej go będzie. W bardzo twardym jabłku będzie ci ciężko drążyć, będzie się ono także dłużej piec, dlatego zdecyduj się na owoce duże, ale dość miękkie (np. cortlandy).

  • Przygotowanie nadzienia

    Przygotowanie nadzienia

    Zanim przejdziesz do tego punktu, zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni. Klasyczne pieczone jabłka nie mogą się obejść bez cynamonu. To właśnie ta przyprawa nadaje im charakter i smak. Do miseczki wsyp cynamon, 100 g rodzynek oraz 50 g żurawiny, dodaj kilkanaście drobno posiekanych orzechów i całość wymieszaj z cukrem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij wydrążone otwory w jabłkach. Na wierzch każdego jabłka możesz dodać płaską łyżeczkę masła.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Nadziane jabłka przełóż do żaroodpornego naczynia. Na dno wlej trochę wrzątku, tak aby przykrywał podstawy jabłek. Piecz jabłka do miękkości (około 40 minut). Taki deser możesz śmiało podać z bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych. Smacznego!

Popularne tagi
  • tarta serowa
  • aromat waniliowy
  • majonez
  • pudełka
  • biszkopty
  • składniki na kuskus z warzywami
  • kotlet
  • kuchnia wschodnia
  • porady gospodarcze
  • ciastka
  • bochenek chleba
  • masło orzechowe
  • piekarnik
  • bułki dyniowe
  • ciasta na wigilię
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising