Zakumaj.pl

Oryginalne nadziewane morele na deser

Oryginalne nadziewane morele na deser

Suszone owoce są smacznym dodatkiem, szczególnie w czasie świąt. Zdrowe, działające pobudzająco na układ pokarmowy, a do tego smaczne, stać się mogą wspaniałym deserem. Ich zaletą jest niewielki rozmiar oraz możliwość nadziewania ich na różne sposoby, różnymi dodatkami. Oto jeden ze sposobów na ciekawe podanie.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia słodkiego i smacznego deseru niezbędne będą odpowiednie składniki spożywcze. Wśród nich musi znaleźć się:
    * 250 g suszonych moreli,
    * 150 g orzechów włoskich,
    * 10 g masła,
    * 2 g imbiru,
    * 2 łyżki miodu,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Morele przełożyć do miski. Powinny być aromatyczne, o ładnym kolorze. Zalać je wrzątkiem, tak żeby woda zakryła wszystkie i pozostawić na 10 minut, aż owoce zmiękną.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie kiedy morele będą się namaczać, przejść do zrobienia farszu orzechowego. Przygotowane orzechy należy dokładnie posiekać. Odłożyć 2 łyżeczki na później, do ozdoby, a resztę wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć do rondelka i podgrzewać. Imbir – można użyć mielonego – dodać do mieszanki. Na koniec dodać masło i wymieszać. Masa powinna być łatwa do nakładania oraz aromatyczna.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odsączyć morele z wody. Rękaw cukierniczy wypełnić masą orzechową. Palcem znaleźć miejsce po pestce w moreli, w jej miejsce, poprzez wbicie cienkiej końcówki rękawa, wprowadzić masę. Uzupełnić w taki sposób wszystkie morele. Następnie obtoczyć je w pozostawionych do dekoracji orzechach i układać na talerzu. Słodka przekąska jest gotowa. Smacznego!