Advertising
Zakumaj.pl

Pyszne muffinki z powidłami śliwkowymi

Opiekun artykułu: martaa
Pyszne muffinki z powidłami śliwkowymi

Pyszne muffinki z powidłami śliwkowymi

Koniec lata to czas na śliwki. Jeśli ciasta oraz knedle to za mało, można przygotować coś innego na deser. Muffinki z powidłami śliwkowymi nadadzą się zarówno na podwieczorek, jak i na drugie śniadanie. Nie są trudne do wykonania, a smakują wyśmienicie. Raz zjedzone, będą zachęcać do pieczenia ich coraz częściej.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby babeczki wyszły smaczne i słodkie, potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze, wśród których znajdują się:
    * 1,5 szklanki mąki pszennej,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki wody,
    * 1/2 szklanki maślanki albo kefiru (wedle uznania),
    * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    * 1/3 szklanki oleju roślinnego,
    * 2 łyżki cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * sól,
    * powidła śliwkowe.
    Potrzebne będą również papilotki papierowe albo silikonowe do wypieku małych babeczek.

  • Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier waniliowy, cukier zwykły, sól i sodę oczyszczoną, czyli składniki suche. Należy wymieszać je ze sobą i na chwilę odstawić na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do drugiej miski wlać maślankę albo kefir, wodę, olej roślinny i dokładnie wymieszać. Można przy pomocy łyżki lub miksera, ale ustawionego na najniższych obrotach. Po wymieszaniu dodać suche składniki do mokrych, zwiększyć obroty miksera i zmiksować całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia. Wypełnić je do połowy wysokości ciastem przy użyciu małej łyżeczki. Na środek każdej papilotki nałożyć powidła. Wystarczy 1/4 łyżeczki. Przykryć je pozostałą częścią ciasta. Najlepiej, aby powidła były dobrze ukryte pod masą.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu ostudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciasto domowe
  • anglia
  • babeczka z cynamonem i winem
  • suche drożdże
  • muffiny z mascarpone
  • deser zimowy
  • kakao
  • muffinki z powidłami
  • mak
  • miód
  • płynna czekolada
  • przepis na babeczki dyniowe
  • jajka
  • składniki na babeczki
  • przepis na muffinki miętowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X