Zakumaj.pl

Zdrowy chleb według diety Dukana

Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Zdrowy chleb według diety Dukana

W diecie Dukana nie jest konieczne wyłączanie z jadłospisu pieczywa, jednak warto wykonać je samodzielnie zamiast kupować. W kupnym, nawet oznaczonym jako zdrowe i pełnoziarniste, często znajdują się inne dodatki, zwłaszcza spulchniacze. W chlebie wykonanym według zasad opracowanych przez Dukana jest tylko to, co zdrowe, sycące i pozwalające schudnąć.

  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Aby wykonać smaczny chlebek Dukana, należy przygotować niezbędne składniki. Można je z powodzeniem kupić w każdym sklepie osiedlowym, w markecie lub w sklepie ze zdrową żywnością. Do uzyskania chlebka trzeba skompletować:
    * 1 szklankę otrąb owsianych,
    * 1 szklankę otrąb pszennych,
    * 6 jajek,
    * 1 opakowanie serka białego granulowanego (typu „Serek Wiejski”),
    * 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
    * 15 suszonych żurawin,
    * sól,
    * pieprz,
    * bazylię.
    Jak widać, składniki na chlebek są bardzo zdrowe, dzięki czemu z jego jedzeniem nie trzeba ograniczać się tak, jak z innymi rodzajami pieczywa. Dodatkowo jego kształt zależny jest od własnych upodobań. Może być okrągły, prostokątny lub kwadratowy, w zależności od wybranej formy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowanie chleba należy zacząć od zalania otrębów owsianych 1/2 szklanki wrzątku oraz odłożeniem ich do napęcznienia. Następnie żółtka należy oddzielić od białek. Żółtka pozostawić w osobnej misce, natomiast białka ubić na sztywną pianę, przed ubiciem dodając do nich szczyptę soli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do odłożonych na bok żółtek dodać otręby pszenne, proszek do pieczenia, serek biały i napęczniałe otręby owsiane. Całość należy dokładnie zmiksować przy użyciu miksera albo blendera. Gdy masa stanowi już jednolitą konsystencję, można dodać do niej białka, a następnie wymieszać całość delikatnie drewnianą łyżką. Po połączeniu składników wrzucić do masy żurawinę i jeszcze raz wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową masę można przelać do formy oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać 60 minut, chociaż warto sprawdzać stan chleba patyczkiem drewnianym. Kiedy nic do niego nie przywiera, to znak, że pieczywo jest gotowe. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie zjadamy ze smakiem.