Przepis na kawę o piernikowym smaku

Przepis na kawę o piernikowym smaku
Kawa to napój, który większości z nas towarzyszy codziennie. Lubimy wypić ją z samego rana, aby się rozbudzić oraz dodać sobie nieco energii. Kawa jest dla nas wybawianiem, zwłaszcza wtedy, gdy poranki są szare, a popołudnia coraz ciemniejsze, czyli w okresie jesiennym oraz zimowym. Okres ten sprzyja również słodkim smakom oraz intensywnym aromatom, a z tym nam przecież kojarzy się także piernik. Jeśli chcesz urozmaicić swój początek lub koniec dnia oraz spróbować nieco innej kawy, to wypróbuj ten przepis na napój i deser w jednym.
- Zaparzanie kawy- Wstaw wodę do czajnika i postaw go na ogień. W tym czasie uszykuj mały garnuszek i wsyp do niego kawę w takiej ilości, jak lubisz. Pamiętaj, że musisz przygotować 400 ml kawy – uważaj więc, aby nie była za słaba. Następnie zalej kawę wrzątkiem i zaparz ją. Jeśli użyłeś kawy mielonej, a nie rozpuszczalnej, to przecedź fusy. 
- Podgrzewanie mleka- Do rondla wlej pół litra mleka i podgrzewaj go na małym ogniu aż do zagotowania. Uważaj, aby nie utworzył się kożuch. Wsyp do mleka cztery płaskie łyżeczki cukru, dwie łyżeczki gorzkiego kakao oraz pół łyżeczki cukru waniliowego i łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj zaparzoną kawę oraz zamieszaj jeszcze raz. Zdejmij z ognia. 
- Bita śmietana- Do miski wlej pół szklanki kremówki i osłodź ją jedną łyżeczką cukru. Następnie mocno ubij, aby bita śmietana miała zwartą konsystencję i nie utopiła się w kawie. 
- Przelewanie- Piernikową kawę przelej do dwóch dużych kubków (pewnie jeszcze trochę jej zostanie na dolewkę). Nałóż na nią za pomocą łyżki bitą śmietanę, tak aby wystawała za brzeg kubka. 
- Dekorowanie  - Kawa piernikowa jest już gotowa do wypicia, ale warto ją jeszcze udekorować i nadać jej bardziej intensywny smak. Bitą śmietanę posyp gorzkim kakao oraz ciastkiem piernikiem startym na tarce o małych oczkach. Smacznego! 














