Zakumaj.pl

Sposoby na szybkie zmiękczenie pierników

3.8 (razem głosów: 2)
Sposoby na szybkie zmiękczenie pierników

Pierniki i pierniczki nieodłącznie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Niestety, potrafią stwardnieć i nie da się ich jeść. Do takiej sytuacji może dojść niezależnie od przepisu. Niektóre pierniki powinny zmięknąć po 2 tygodniach, a nadal są twarde; inne, na początku miękkie, po kilku dniach zmieniają się w kolorowe kamyki. Żeby tego uniknąć i cieszyć się ciastkami na dłużej, warto znać kilka sposobów, które pomogą uratować świąteczne przysmaki.

  • Obierki jabłek

    Obierki jabłek

    Sposoby na przywrócenie miękkości piernikom nie są bardzo skomplikowane. Wystarczy pudełko, które można szczelnie zamknąć, oraz jabłka, aby przywrócić ciastkom smak i aromat. Do pudełka wkłada się twarde pierniki, a jabłka obiera się tak, żeby uzyskać jak najwięcej obierków, które dokłada się do korzennych słodkości. Następnie pudełko zamyka się szczelnie, żeby nie dostawało się do nich powietrze, i pozostawia na 2 dni. Po tym czasie można sprawdzić, czy pierniki już zmiękły. Jeśli tak, można z powodzeniem zjadać je na deser.

  • Piekarnik

    Piekarnik

    Zamiast wyrzucać twarde pierniczki, lepiej ponownie poddać je działaniu ciepłej temperatury. Można to zrobić w piekarniku albo w mikrofalówce, w zależności od tego, co posiada się w domu. Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Pierniki układa się na blasze i zrasza odrobiną wody, uważając, żeby nie było jej za dużo, a następnie wkłada do pieca na 5 minut. Po tym zabiegu ciastka będą ponownie miękkie. W przypadku korzystania z mikrofalówki pierniki wkłada się do niej jedynie na 30 sekund. Po wyciągnięciu ich od razu zauważy się różnice, a pierniki będą nadawały się do jedzenia.

  • Kromki chleba

    Kromki chleba

    Pierniki twardnieją ze względu na to, że tracą wilgoć, którą posiadają na początku. Ze względu na to tylko jej przywrócenie może pomóc w odzyskaniu miękkości. W tym celu przydatny jest świeży chleb. Pierniki wkłada się do pudełka metalowego lub plastikowego (z zamknięciem) oraz umieszcza w nim 2 kromki świeżego chleba. W zależności od ilości pierników lub wymiaru pudełka może to być również 1 kromka. Następnie zamyka się pudełko i odkłada w ciepłe, zacienione miejsce na 2 dni. W tym czasie wilgoć, którą posiada chleb, zostanie wchłonięta przez pierniki i po ponownym otworzeniu pudełka znajdzie się w nim miękkie przysmaki.

  • Brązowy cukier

    Brązowy cukier

    Zamiast poprawiać stan pierników, kiedy już stwardnieją, warto zadbać o to, żeby nie dopuścić do takiego momentu. Pierniki, które nie zmiękły po podanym w przepisie czasie, nie zawsze da się uratować, jednak jeżeli upiekły się, jak powinny, i są miękkie, wówczas warto przechowywać je w pojemniku z kostkami brązowego cukru. Dzięki temu pierniki będą cały czas miękkie, a nawet zyskają nieco słodszy aromat.