Zakumaj.pl

Przepis na łatwą napoleonkę

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na łatwą napoleonkę

Napoleonka, inaczej nazywana także kremówką, to jedno z najbardziej popularnych oraz lubianych ciast w Polsce. Jej nazwa nawiązuje do Napoleona Bonaparte, a swoją wielką sławę zdobyła zwłaszcza po wyznaniu papieża Jana Pawła II, który to stwierdził, iż po maturze chodził na kremówki (stąd angielska nazwa ciasta – Polish Papal Cream Cake). Obecnie wiele kawiarni i restauracji podaje na deser napoleonki w swoim własnym wydaniu – z różnym ciastem oraz nadzieniem. Poniższy przepis pokaże ci, jak w prosty sposób przyrządzić ten pyszny i słodki smakołyk.

  • Przygotowanie ciasta

    Ponieważ wykorzystasz kupne ciasto francuskie, nie musisz się trudzić z wyrabianiem mąki z dodatkami – wszystko pójdzie szybko i łatwo.Arkusz ciasta francuskiego podziel na dwie równe części. Z każdej z tych części wytnij prostokąt lub kwadrat, który będzie wymiarami pasował do twojej formy. Następnie każdy z czworokątów z ciasta francuskiego upiecz osobno (chyba że masz dwie identyczne formy) w temperaturze 220°C. Piekarnik musi być nagrzany przed włożeniem blachy. Ciasto będzie gotowe po 15 – 20 minutach.

  • Przygotowanie nadzienia

    Przyrządzanie nadzienia rozpocznij od zagotowania mleka z cukrem waniliowym. Do rondelka wlej mleko, następnie dorzuć cukier, a potem całość trzymaj na palniku przez około 10 minut, aż mleko przejdzie smakiem wanilii. Możesz odstawić płyn do ostudzenia, żeby przestał być gorący.Następnie utrzyj żółtka z białym cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj tak, aby nie było grudek. Potem dodawaj zagotowane mleko – rób to powoli i najlepiej małymi partiami, ciągle mieszając. Tak powstałą masę waniliową zagotuj, aż zrobi się gęsta. Teraz zestaw ją z ognia i poczekaj, aż całkowicie wystygnie.Ubij 200 ml śmietany kremówki i dodaj ją do zimnej masy waniliowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Napoleonka

    Na jeden płat ciasta zostawionego z blasze nałóż całym powstały krem. Wyrównaj go i dopiero wówczas połóż na niego drugi płat. Napoleonka jest gotowa.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tradycyjnie napoleonkę podaje się pokrojoną w kwadraty i posypaną cukrem pudrem. Możesz pokusić się także o dodanie na wierzch na przykład dwóch plastrów truskawek, ale czasem warto pozostać przy pysznej klasyce.

Czego potrzebujesz:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 ml mleka

100 g cukru pudru

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

1 opakowanie ciasta francuskiego 500 ml mleka 100 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego