Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na łatwą napoleonkę

Opiekun artykułu: jakub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na łatwą napoleonkę

Przepis na łatwą napoleonkę

Napoleonka, inaczej nazywana także kremówką, to jedno z najbardziej popularnych oraz lubianych ciast w Polsce. Jej nazwa nawiązuje do Napoleona Bonaparte, a swoją wielką sławę zdobyła zwłaszcza po wyznaniu papieża Jana Pawła II, który to stwierdził, iż po maturze chodził na kremówki (stąd angielska nazwa ciasta – Polish Papal Cream Cake). Obecnie wiele kawiarni i restauracji podaje na deser napoleonki w swoim własnym wydaniu – z różnym ciastem oraz nadzieniem. Poniższy przepis pokaże ci, jak w prosty sposób przyrządzić ten pyszny i słodki smakołyk.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 opakowanie ciasta francuskiego

500 ml mleka

100 g cukru pudru

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru waniliowego

1 opakowanie ciasta francuskiego 500 ml mleka 100 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego
Advertising