Przepis na domowy krem czekoladowy à la Nutella
Przepis na domowy krem czekoladowy à la Nutella
Nutella to pyszny krem kanapkowo-śniadaniowy, nadający się równie dobrze do ciast, tart, babeczek i naleśników. Jest ona przysmakiem dla dzieci, a także dorosłych, gdyż naprawdę trudno jej się oprzeć. Nie ma w tym dziwnego, Nutella to idealne połączenie czekolady, mleka oraz orzechów laskowych, które nadają jej niepowtarzalny i niezwykle trudny do odtworzenia smak. Jednak znając odpowiednie proporcje oraz składniki, możemy w warunkach domowych zrobić swój własny krem czekoladowy à la Nutella. Serdecznie zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.
Prażenie orzechów
Aby wydobyć z orzechów laskowych ich niesamowity smak oraz aromat, należy najpierw je uprażyć. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy piekarnika. Rozgrzej go do temperatury 200 stopni. Następnie na blachę włóż wszystkie orzechy i włóż je do piekarnika na 5 – 7 minut, mieszając je co jakiś czas.Do prażenia możesz także użyć patelni (prażymy orzechy bez żadnego tłuszczu).
Krem
Po uprażeniu orzechów musisz je obrać z brązowej skórki, a następnie przy użyciu blendera rozgnieść na miazgę – powstanie taki puch orzechowy. Orzechy przerzuć do miski, dodaj masło w temperaturze pokojowej, mleko w proszku, cukier puder i kakao. Całość bardzo dobrze wymieszaj, aż do powstania jednolitego kremu bez żadnych grudek.
Chłodzenie
Przed podaniem krem należy schłodzić, aby nabrał odpowiedniej konsystencji. Przełóż swoją Nutellę z miski do szklanego słoiczka, szczelnie go zamknij i schowaj do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ciesz się jej smakiem. Twój krem możesz podać do kanapek, do naleśników albo użyć jako dodatku do słodkich wypieków. Przed podaniem możesz krem udekorować posiekanymi orzechami. Smacznego!