Przepis na makaronową zapiekankę z parówkami

Przepis na makaronową zapiekankę z parówkami
Czasami jest tak, że brakuje nam pomysłu na szybki, tani, a jednocześnie smaczny i inny od wszystkich obiad. W tym wypadku świetnie mogą się sprawdzić wszelkiego rodzaju zapiekanki oparte na bazie makaronu, ponieważ pieką się one w ciągu kilkunastu, góra 40 minut i są naprawdę przepyszne. Jeśli zaś jest koniec miesiąca i ty nie możesz sobie pozwolić na wymyślne dodatki do takiej zapiekanki, to z pewnością ucieszy cię fakt, że wcale nie musisz mieć w lodówce produktów najwyższej jakości oraz ceny. Sprawdź przepis na tanią oraz prostą w wykonaniu, a jednocześnie smaczną zapiekankę z dodatkiem parówek i cebuli.
- Gotowanie makaronu  - W pierwszej kolejności zajmiemy się podgotowaniem makaronu. Dzięki temu, że to zrobisz, zapiekanka będzie siedziała w piekarniku znacznie krócej. Użyj do tego przepisu makaronu świderek lub też małych muszelek albo kolanek. Podgotuj je tak, jak zaleca producent na opakowaniu, pamiętając o tym, aby ich nie przegotować, a ugotować w punkt lub nieco al dente. 
- Podsmażanie dodatków- Na patelni rozgrzej małą ilość oleju. Poczekaj, aż tłuszcz będzie gorący i wrzuć na niego posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją przez kilka minut, aż się zeszkli, pamiętając o tym, aby co jakiś czas mieszać i nie doprowadzić do przypalenia. Następnie, kiedy już się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone w plastry parówki i razem podsmażaj jeszcze przez kilka minut. 
- Masa jajeczna- Do miski wbij dwa duże jajka i dolej szklankę mleka. Rozkłóć to razem i dobrze dopraw solą oraz pieprzem. 
- Nakładanie warstw- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem. Wyłóż na niego ½ makaronu. Na makaron wsyp również połowę cebuli i parówek, a także zalej połową masy. Ułóż na tym plasterki sera tak, aby przykryły całość. Na ser połóż makaron, potem cebulę i parówki, wylej masę jajeczną i przykryj plastrami sera. Na wierzchu możesz posypać ziołami prowansalskimi czy oregano, ale nie jest to konieczne. 
- Pieczenie  - Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj zapiekankę przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a masa jajeczna zetnie. Zapiekankę możesz podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub też solo. To dobra alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Smacznego! 
















