Jak zrobić dobry makaron carbonara?

Jak zrobić dobry makaron carbonara?
Makaron carbonara jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najłatwiejszych dań, które można stworzyć z makaronu. Można i warto, ponieważ jego smak jest niezapomniany. Jest to zaskakujące, ponieważ jest to danie proste, niewyszukane, jednak może z powodzeniem stanowić element zarówno codziennego obiadu, jak i romantycznej kolacji we dwoje.
- Jakie składniki spożywcze są potrzebne?  - Aby zrobić makaron carbonara, należy przygotować świeże, dobrej jakości składniki, które wpłyną bezpośrednio na smak całego dania. Pomiędzy produktami powinny znaleźć się: - * 250 g makaronu spaghetti, - * 200 ml śmietanki 12%, - * 1 cebula, - * 2 ząbki czosnku, - * 4 plasterki boczku, - * 2 łyżki oliwy z oliwek, - * 1 jajko, - * 1 pęczek natki pietruszki, - * 1 garść parmezanu tartego, - * pieprz, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Wodę wlać do garnka średniej wielkości. Osolić 1 łyżeczką soli oraz dodać trochę oliwy albo zwykłego oleju, który zapobiegnie przyklejaniu się makaronu do dna naczynia. Po zagotowaniu wody wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 10 – 12 minut – po ugotowaniu odsączyć makaron na sitku. 
- Krok drugi  - Czosnek oraz cebulę pozbawić łupinek, a następnie pokroić na drobne kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić pokrojone składniki. Smażyć, w międzyczasie krojąc plasterki boczku na niewielkie kawałki. Kiedy cebula oraz czosnek zeszklą się, wrzucić boczek i wszystko razem smażyć, aż do zbrązowienia boczku. 
- Krok trzeci  - Gdy z boczku wytopi się większość tłuszczu, wlać na patelnię śmietanę, po czym podgrzewać przez 1 minutę. Doprawić odrobiną soli oraz pieprzu – według własnego uznania – a następnie wbić jajko, zaraz po tym zdejmując z pieca, żeby jajko nie ścięło się na jajecznicę. Wsypać parmezan, cały czas mieszając, aby ser roztopił się i połączył z ciepłą masą. Dodać makaron oraz posiekaną pietruszkę, wszystko łącząc ze sobą, żeby każda nitka makaronu była pokryta sosem. Dopiero wtedy podawać, ciesząc się kremowym smakiem posiłku. 


















