Zakumaj.pl

Przepis na masła smakowe

Przepis na masła smakowe

Każdy z nas o poranku lubi zjeść kromkę świeżego chleba ze złocistą i chrupiącą skórką. Tak wyobrażamy sobie właśnie najlepsze śniadania zjadane niespiesznie w rodzinnym gronie. Nieodłącznym elementem takich śniadań i pysznych kanapek jest masło. Do niedawna jeszcze uważano, że masła, ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczu, powinniśmy wymieniać na margarynę. Najnowsze badania obalają ten mit, wskazując, że margaryna jest produktem wysoko przetworzonym, co ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego powróćmy do tradycji naszych dziadków i sięgajmy po masło, a żeby je urozmaicić, dodawajmy do niego różne składniki i przyprawy. Poniżej znajdziesz przepisy na masła smakowe.

  • Masło czosnkowe

    Masło czosnkowe

    Tego masła nie trzeba nikomu przedstawiać, jest ono dość popularne, zwłaszcza że można je kupić w sklepach. Odznacza się niezwykłym aromatem i doskonale pasuje do chleba oraz grzanek – nie trzeba już innych dodatków, żeby cieszyć się wspaniałym smakiem śniadania.Pozostaw masło w temperaturze pokojowej, a potem w misce za pomocą pałki lub miksera utrzyj je tak, jak do ciasta. Na kostkę masła (200 – 250 g) dodaj 8 – 10 bardzo ząbków czosnku drobno posiekanych lub przeciśniętych przez praskę. Jeśli ucierasz czosnek nożem, nie zapomnij dodać do niego szczypty soli. Wymieszaj dokładnie masło z czosnkiem i gotowe!

  • Masło chrzanowe

    Masło chrzanowe

    Ten rodzaj masła będzie idealnie pasował do jajek, na przykład zamiast majonezu lub sosu chrzanowego. Powtórz czynność z ucieraniem lub miksowaniem kostki masła, następnie dodaj do niego dwie – trzy łyżki tartego chrzanu ze słoiczka, a potem dopraw solą i pieprzem.

  • Masło pomidorowo-bazyliowe

    Masło pomidorowo-bazyliowe

    To masło przeniesie nas do krainy śródziemnomorskich doznań kulinarnych. Na pół kostki utartego masła będziesz potrzebował 7 pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy oraz łyżkę posiekanych listków bazylii. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  • Masło maitre d’hotel

    Masło maitre d’hotel

    Masło to pochodzi z kuchni francuskiej i serwowane jest do potraw grillowanych oraz smażonych, zwłaszcza zaś do ryb. W smaku jest bardzo wyraziste. Żeby je przygotować, potrzebujesz 150 g zmiksowanego masła, łyżeczkę musztardy Dijon, łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę świeżej i posiekanej natki pietruszki. Całość wymieszaj oraz dopraw pieprzem kajeńskim, pieprzem i solą.

  • Masło tymiankowo-cytrynowe

    Masło tymiankowo-cytrynowe

    To masło również świetnie nada się do potraw z ryby ze względu na zawartość cytryny. Na kostkę zmiksowanego masła będziesz potrzebował skórkę z dużej, wyparzonej wcześniej cytryny oraz 5 łyżek posiekanych listków świeżego tymianku. Tradycyjnie już, dopraw wszystko solą i pieprzem. Smacznego!

Warto zapamiętać:

Pamiętaj, żeby przed podaniem przełożyć masło do pudełka (możemy uformować dowolny kształt), a potem zmrozić je.