Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na murzynka z dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym

Opiekun artykułu: tasak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na murzynka z dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym

Przepis na murzynka z dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym

Murzynek to jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Jego nazwa bierze się oczywiście od skojarzenia koloru skóry z kolorem ciasta i w tym sensie nie jest zbyt poprawa politycznie, jednak jak najbardziej się przyjęła. Istotną murzynka jest to, iż ma on bardzo wyraźny posmak kakao, ale przy tym jest lekkim i miękki. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. W smaku jest on zbliżony do amerykańskiego brownie, jednak ma nieco inną, lżejszą konsystencję. Jeśli nigdy wcześniej nie miałaś okazji zrobić murzynka, to koniecznie spróbuj teraz. To idealne ciasto na zimną, pochmurną pogodę, zwłaszcza jeśli dodatkiem jest dżem przypominający o owocach lata.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 g masła/margaryny

4 jajka

5 łyżek mleka pełnotłustego (ewentualnie wody)

1 ¼ szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 ½ szklanki mąki

½ słoika dżemu wiśniowego

¼ słoiczka kremu czekoladowego

250 g masła/margaryny 4 jajka 5 łyżek mleka pełnotłustego (ewentualnie wody) 1 ¼ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki ½ słoika dżemu wiśniowego ¼ słoiczka kremu czekoladowego
  • Rozpuszczanie masła z innymi składnikami

    Rozpuszczanie masła z innymi składnikami

    W pierwszym kroku należy rozpuścić masło z innymi składnikami. Możesz zamiast masła użyć margaryny, ale pamiętaj, żeby była ona bardzo dobra pod względem jakości.Do rondla z nieprzywieralnym dnem włóż margarynę o temperaturze pokojowej (możesz ją wcześniej pokroić na małe kostki, aby się szybciej rozpuściła). Kiedy już się rozpuści, dodaj cukier i zamieszaj, a potem dodaj również mleko oraz kakao. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj, a potem zdejmij z ognia. Około pół szklanki tej mikstury przelej do szklanki i zarówno tę część, jak i resztę, odstaw to ostygnięcia.

  • Ubijanie jajek

    Kiedy masa kakaowa już przestygnie, białka oddziel od żółtek. Białka wlej do misy od miksera i ubij je na sztywną pianę (możesz przed ubijaniem dodać szczyptę soli, dzięki czemu będzie je łatwiej zmiksować na sztywno). Kiedy białka będą ubite, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, przesianą mąkę oraz masę kakaową (tylko tę z rondla, bez tej w szklance). Wszystko razem dokładnie wymieszaj, ale za pomocą łyżki czy drewnianej szpatułki, a nie miksera.

  • Pieczenie

    Tak przygotowaną masę wlej do dużej formy (może być także taka jak do keksu) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 200°C (może być trochę więcej lub mniej minut, w zależności od tego, jaką formę wybierzesz). Po tym czasie wyjmij murzynka z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia.

  • Przekładanie

    Po około 30 minutach, kiedy murzynek już nieco ostygnie, możesz go przeciąć na pół wzdłuż (tak, żeby go przełożyć). Następnie dolną część murzynka posmaruj najpierw kremem czekoladowym (na przykład Nutellą), a potem dżemem wiśniowym. Połóż na ten posmarowany spód drugą część upieczonego ciasta.

  • Polewa

    Polewa

    Część masy kakaowej, która jest w szklance, należy podgrzać, a potem wylać ją na ciasto w formie polewy. Odczekaj kilkanaście minut, aż polewa zastygnie. Smacznego!

Popularne tagi
  • sernik angielski
  • ciasta czekoladowe
  • pomysłowy tort
  • posiłek
  • forma do papilotek
  • przepis na ciasto z borówkami
  • ciastka dwukolorowe
  • „śnieżka”
  • mąka pszenna
  • ozdoba zygzak
  • serwowanie szarlotki
  • miąższ z dyni
  • żółtko
  • tarta malinowa
  • sylwester
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising