Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ciasto à la baton Milky Way

Opiekun artykułu: rolandku
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na ciasto à la baton Milky Way

Przepis na ciasto à la baton Milky Way

Baton Milky Way (Droga Mleczna) ma jak najbardziej adekwatną nazwę: jest pyszny, mleczny, rozpływający się w ustach. Poleca się go zjeść przed ważnym testem lub egzaminem, gdyż skutecznie podnosi poziom cukru we krwi i sprawia, że zaczynamy pracować na wyższych obrotach. Ta słodka przekąska jest uwielbiana zwłaszcza przez dzieci, dlatego też warto zrobić im urodzinową niespodziankę i zamiast tortu zaserwować duże ciasto przypominające smakiem właśnie ten baton. Sprawdź koniecznie poniższy przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Biszkopt:

5 jaj (osobno białka i żółtka)

3 łyżki kakao

1 szklanka cukru

½ szklanki mąki ziemniaczanej

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

2 tabliczki czekolady (180 – 200 g) gorzkiej lub mlecznej

1 kostka masła (200 g)

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 36%

2 śmietan-fixy

2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

wiórki białej czekolady (opcjonalnie)

2 batony Milky Way (opcjonalnie)

Biszkopt: 5 jaj (osobno białka i żółtka) 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady (180 – 200 g) gorzkiej lub mlecznej 1 kostka masła (200 g) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 śmietan-fixy 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: wiórki białej czekolady (opcjonalnie) 2 batony Milky Way (opcjonalnie)
  • Pieczenie biszkoptu

    Oddziel białka od żółtek. Do dużej miski, najlepiej tej od miksera, wlej najpierw same białka. Ubijaj je, a w trakcie tego stopniowo dodawaj cukier. Następnie, gdy już uzyskasz zwartą pianę, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, trzy łyżki kakao i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj bardzo powoli, żeby białka nie oklapły, za pomocą szpatułki, nie miksera.Biszkopt włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Będzie piekł się 20 minut. Kiedy ostygnie, przekrój go wzdłuż na dwie części.

  • Masa śmietanowa

    Do miski od miksera wlej śmietanę kremówkę, dodaj śmietan-fixy i zacznij ubijać ją na bitą śmietanę. W tym czasie dodawaj cukier puder.

  • Masa czekoladowa

    Uszykuj garnuszek z wodą i postaw go na ogniu. Na garnuszku zaś postaw miskę, w której będziesz rozpuszczać czekoladę. Połam dwie tabliczki i wrzuć je do garnuszka, a kiedy już się prawie roztopią, dodaj pociętą kostkę masła i rozpuść ją w czekoladzie. Wymieszaj. Powstałą masę czekoladową należy rozpuścić.

  • Przekładanie warstw

    Wyłóż blachę folią aluminiową i połóż na niej jedną część upieczonego biszkoptu. Wylej na nią większość masy śmietanowej, następnie przykryj ją drugą częścią ciasta, wyłóż pozostałość masy śmietanowej, a na nią całą masę czekoladową. Możesz ozdobić ciasto wiórkami z białej czekolady albo kawałkami batonów Milky Way. Zanim je podasz, włóż je do lodówki na co najmniej dwie godziny.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ciasto podawaj cięte w kwadraty, w towarzystwie truskawek, listków mięty albo deserowej kawy. Smacznego!

Popularne tagi
  • puszysty biszkopt
  • oreo
  • przepis na tartę truskawkowo-rabarbarową
  • tort komunijny
  • drożdżówka z owocami
  • muffinki
  • limonka
  • przepis na tiramisu
  • orzechy ziemne
  • drożdże
  • pieczone jabłka
  • serek homogenizowany
  • duży twix
  • ciasto wielkanocne
  • orzechy włoskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising