Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na proste ciasteczka z kawałkami czekolady

Opiekun artykułu: looklike
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na proste ciasteczka z kawałkami czekolady

Przepis na proste ciasteczka z kawałkami czekolady

Kto z nas nie lubi popularnych ciastek z kawałkami czekolady, które są kruche, a jednocześnie bardzo maślane i aromatyczne. Takie deser jest idealny zarówno do kawy i herbaty, kiedy odwiedzą nas goście, jak również jako przekąska, drugie śniadanie czy też dodatek do wieczoru filmowego spędzanego razem z rodziną czy bliskimi. Rzecz jasna, możesz takie ciastka kupić, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zrobiła je w swoim domu. Dzięki temu użyjesz produktów wysokiej jakości, a na dodatek domowe słodycze zawsze smakują lepiej niż te kupne. Skorzystaj z poniższego przepisu na chocolate chip cookies z dodatkiem zdrowych i pysznych orzechów laskowych. Kiedy raz ich spróbujesz, będziesz chciała robić je już zawsze.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pełnoziarnistej

1 kostka masła

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

100 g orzechów laskowych (możesz zastąpić włoskimi)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru waniliowego

120 g cukru

2 jajka

200 g mąki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 1 kostka masła 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g orzechów laskowych (możesz zastąpić włoskimi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru waniliowego 120 g cukru 2 jajka
  • Przygotowanie składników

    Czekoladę gorzką i mleczną posiekaj. Najlepiej, gdyby miała temperaturę pokojową, wówczas siekanie pójdzie ci bez trudu. Pamiętaj, że powinny to być drobne, ale niezbyt małe kawałki – niech przypominają czekoladowe groszki czy łezki.Orzechy laskowe podpraż. Możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku – wówczas wystarczy, że wyłożysz je na blaszce z papierem do pieczenia i włożysz do pieca na około sześć minut w temperaturze 180° C. Po tym czasie skórka orzechów sama odpadnie.Prażenie możesz pominąć. Orzechy laskowe w jednym i drugim przypadku należy posiekać na mniej więcej takie kawałki, jak czekoladę.

  • Składniki suche

    Przygotuj średniej wielkości miskę. Przesiej do niej mąkę zwykłą i pełnoziarnistą (może być sama pszenna), a następnie dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Składniki mokre

    Do miski od miksera dodaj masło lub margarynę. Zdecyduj się raczej na to pierwsze. Powinno być ono miękkie, więc wyjmij je z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciastek. Zacznij je ucierać, stopniowo dodając cukier. Ucieraj tłuszcz z cukrem przez kilka minut, aż powstanie jednolita kremowa masa. Dopiero wówczas dodaj najpierw jedno, a potem drugie jajko i miksuj do całkowitego połączenia składników.Teraz stopniowo dodawaj mąkę z resztą suchych składników do tych mokrych. Dodaj także czekoladę i orzechy i całość wymieszaj drewnianą szpatułką.

  • Formowanie ciastek

    Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a następnie weź w rękę kulkę ciasta wielkości piłeczki do ping-ponga i spłaszcz ją na blaszce. Postępuj tak aż do skończenia masy. Pamiętaj, by zachować odstęp między ciastkami, gdyż urosną one trochę.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Blachę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 175° C. Będą się piekły około 12 minut, a każda kolejna partia może dochodzić w piecu nieco szybciej. Smacznego!

Popularne tagi
  • gofrownica
  • przepis na ciastka pistacjowe
  • foremka
  • mus czekoladowy
  • sposób wykonania bez
  • zmiękczanie pierników
  • kąpiel wodna
  • przepis na pączki afrykańskie
  • zabawny deser
  • domowy batonik
  • nitka
  • tarka
  • mielenie orzechów
  • draże
  • kształt ciastek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising