Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Opiekun artykułu: annarybnik
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Advertising
Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to najpopularniejsze mrożone, gotowe do użycia ciasto, które wykorzystujemy w naszych polskich kuchniach i ma u nas długoletnią tradycję, gdyż używano go już kilka wieków temu. Po upieczeniu jest ono bardzo smaczne, chrupkie, choć nieco maślane, ale niestety niezbyt zdrowe, gdyż bogate w tłuszcze i kaloryczne. Jednak od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi, gdy zjemy jego kawałek. Ciasto francuskie można podawać na słodko, na przykład z połową brzoskwini czy truskawkami jako formę drożdżówki, ale również na słono, zawijając w nie piersi z kurczaka albo inne smakołyki. Poniżej znajdziesz przepis na szybką i prostą przystawkę wytrawną, która możesz podać na domówce lub też potraktować ją jako formę drugiego śniadania czy kolacji. Przekonasz się po raz kolejny, że szpinak oraz ser feta to duet idealny.

Advertising
Pokaż wszystko »
Czego potrzebujesz:

1 arkusz ciasta francuskiego

200 g sera feta

500 g szpinaku mrożonego

5 – 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy

1 duże jajko

mąka do posypania

3 ząbki czosnku

pieprz

1 arkusz ciasta francuskiego 200 g sera feta 500 g szpinaku mrożonego 5 – 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 1 duże jajko mąka do posypania 3 ząbki czosnku pieprz