Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zdrowe batony z jabłkami

Opiekun artykułu: martens
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na zdrowe batony z jabłkami

Przepis na zdrowe batony z jabłkami

Po przejściu na dietę odchudzającą albo bardzo zdrowy tryb życia czasami mamy ochotę na niezdrowe kupne czekoladki, chipsy i batony. Zamiast rzucać się na te kaloryczne przekąski, do których nas tak ciągnie, możemy w domu zrobić ich równie pyszne, ale pełnowartościowe zamienniki. W ten sposób po obiedzie czy na drugie śniadanie zjemy coś słodkiego, a nie zniszczymy trudu wkładanego w odchudzanie czy codzienne dbanie o figurę. Takie zdrowe batony z dodatkiem jabłek oraz daktyli będą idealną przekąską w ciągu dnia.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 szklanki pokrojonych jabłek

2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)

2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych (możesz także zamienić na migdały, ale nie płatki migdałowe)

1 szklanka pokrojonych daktyli

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

szczypta soli

2 szklanki pokrojonych jabłek 2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich lub laskowych (możesz także zamienić na migdały, ale nie płatki migdałowe) 1 szklanka pokrojonych daktyli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) szczypta soli
Warto zapamiętać:

Przed podaniem batoniki muszą wystygnąć, więc zrób je na około 3 godziny przed planowanym podaniem.

  • Prażenie

    Bazą naszych batoników będą orzechy (włoskie, laskowe lub migdały) oraz płatki owsiane górskie. Musimy je najpierw uprażyć. W tym celu rozsypujemy je na papierze pergaminowym i wkładamy do piekarnika na 10 minut, mieszając je co jakiś czas. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.

  • Przygotowanie batoników

    Uprażone orzechy oraz płatki wrzuć do blendera lub miksera kuchennego. Dodaj daktyle, łyżkę miodu i sól, a także, jeśli lubisz smak jabłek z cynamonem, łyżeczkę tej przyprawy (nie przesadź z nią, żeby nie zdominowała smaku). Miksuj całość, aż zobaczysz, że masa jest dość jednolita, ale nie miksuj do końca, żeby zostały kawałki chrupiących orzechów. Następnie dodaj do niej jabłka pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszaj je z masą za pomocą dużej łyżki.

  • Pieczenie

    Uszykuj większą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia lub papierem pergaminowym. Przelej na nią masę na batoniki i w miarę możliwości wygładź łyżką jej powierzchnię. Batoniki będą się piekły około 18 – 20 minut w temperaturze 175 stopni.

  • Krojenie

    Krojenie

    Po wyjęciu blachy z piekarnika odstaw ją na 20 minut, a następnie pokrój na mniejsze prostokąty. Batony muszą przed podaniem wystygnąć, a te, których nie zjesz tego samego dnia, schowaj do pojemnika próżniowego i włóż do lodówki. Smacznego!

Popularne tagi
  • pasztet wielkanocny
  • serek mascarpone
  • sos
  • feta
  • serek homogenizowany
  • papryka żółta
  • mikrofalówka
  • masa serowa
  • ziemniaki zapiekane
  • ryż kokosowy
  • chleb
  • kefir
  • babeczki szpinakowe
  • nadzienie do tarty
  • bagietka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising