Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczny pasztet drobiowy na święta?

Jak przygotować smaczny pasztet drobiowy na święta?

Święta wielkanocne to nie tylko ciasta i pisanki. To również przysmaki mięsne, a wśród nich pasztety. Nie każdy jest wielbicielem najpopularniejszego pasztetu z królika. Jednak jest na to sposób – pasztet z wątróbek drobiowych. Pyszny i łatwy do wykonania, który można podawać zarówno od święta, jak i każdego innego dnia.

  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie pasztetu wymaga świeżych składników, dotyczy to przede wszystkim wątróbki drobiowej. Im wyższej jest jakości, tym lepsza będzie cała potrawa. Aby wykonać danie, należy zebrać:
    * 400 g wątróbki drobiowej,
    * 150 ml mleka,
    * 100 ml słodkiej śmietanki,
    * 50 g pistacji,
    * 1 czerstwą bułkę,
    * 1 jajko,
    * 1 cebulę,
    * 1 łyżeczkę majeranku,
    * 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    * pieprz czarny,
    * pieprz ziołowy,
    * sól.
    Jeżeli nie jest się wielbicielem pistacji, można z nich zrezygnować lub zamienić na inny dodatek, np. na orzechy włoskie, które równie dobrze komponują się z pasztetem.

  • Etap pierwszy

    Zakupione wątróbki umyć, oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, tłuszczu i kawałków błonki, po czym osuszyć.

    Jajko roztrzepać w misce z dodatkiem śmietany, soli oraz pieprzu, po czym dorzucić do mieszanki 100 g wątróbki. Zamieszać, a następnie włożyć na 30 minut do lodówki. Można przykryć miskę folią spożywczą, żeby zawartość nie przesiąkła zapachem innych produktów.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Już na tym etapie włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni Celsjusza.Cebulę obrać z łupinek, posiekać na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Gdy cebula zarumieni się lekko, można dodać do niej resztę wątróbki. Doprawić solą i dwoma rodzajami pieprzu, po czym przysmażać, aż wątróbka będzie dobrze ścięta.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Przysmażoną wątróbkę odstawić do ostudzenia, a następnie dodać do niej masę jajeczną i rozmoczoną bułkę. Dosypać majeranek i gałkę muszkatołową, po czym wszystkie składniki dokładnie zemleć przez maszynkę, w razie potrzeby dwa razy. Dodać pistacje albo orzechy i wymieszać. Tak przygotowaną masę przenieść do foremki do pieczenia albo brytfanny. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut.