Przydatne właściwości winogron

Przydatne właściwości winogron
Winogrona to jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Czarne, czerwone, białe, nadają się nie tylko do wyrabiania z nich wina, ale również do jedzenia jako smaczna i zdrowa przekąska. Niestety, większość ludzi jada je okazyjnie lub tylko dwa razy do roku, widząc że są w korzystnej cenie w supermarkecie. Warto to zmienić, ponieważ nieduże owoce są zastrzykiem zdrowia oraz wartości odżywczych.
- Składniki mineralne  - Winogrona jak niewiele innych owoców posiadają niezwykle dużą ilość składników mineralnych. Są one niezbędne każdemu, lecz ciężko je dostarczać. W winogronowych kulkach znajduje się niemal wszystko, czego potrzeba. Zawierają wapń niezbędny dla układu kostnego, fosfor, chlor, który razem z magnezem reguluje działanie układu nerwowego i wspomaga umysł. Posiadają również potas oraz cynk, czyli te z minerałów, które odpowiedzialne są za potencję oraz poprawne działanie układu płciowego i układu krwionośnego. Potas w znaczący sposób pomaga w chronieniu serca przed zawałem oraz miażdżycą. 
- Cenne dodatki  - Powodem, dla którego warto włączyć winogrona do swoją diety jest również to, że zawierają w sobie liczne, łatwo przyswajalne przez organizm składniki, w tym glukozę, fruktozę i kwasy organiczne. Kwasy wraz z przeciwutleniaczami flawonoidami, które wchodzą w skład miąższu winogronowego, mają pozytywne działanie na zbijanie złego cholesterolu oraz podwyższanie dobrego, więc mogą pomóc w walce z nim lepiej niż codzienne łykanie tabletek. Przeciwutleniacze znajdują się w każdym elemencie owocu i przechodzą również do wina, dlatego w diecie osób z wysokim cholesterolem zaleca się wypijanie kieliszka wina dziennie. 
- Sposób na infekcję  - Nie tylko cytryny podnoszą odporność organizmu, również winogrona przyczyniają się do leczenia oraz przeciwdziałania infekcjom. Nie zawsze są dobre do jedzenia, jednak sok z nich można pić przez cały rok. Zawiera on tak samo dużo dobrych składników jak sam owoc, a do tego jest dla niektórych łatwiejszy do spożycia. Witamina C, witamina A to cenne składniki, które przeciwdziałają rozwijaniu się bakterii w organizmie. Owoce i sok z winogron są szczególnie polecane dzieciom, osobom młodym i kobietom w ciąży. 
- W diecie- Włączenie winogron do diety swojej własnej lub rodziny jest istotne również ze względu na inne ich zalety. Maja one możliwość przeciwdziałania zaparciom. Skórka i pestki zawierają w sobie substancje oczyszczające i pobudzające jelita do znacznie lepszej pracy niż dotychczas. Wiąże się to z usuwaniem zalegających resztek pokarmowych, regulacją wydalania oraz łatwiejszym zrzucaniem kilogramów. Dodatkowo, winogrona nie pozwalają na zakwaszenie organizmu, co w ostatnich czasach bywa częstym problemem, z którego wiele osób zdaje sobie sprawię dopiero w momencie pojawienia się powikłań z tym związanych. Jedząc winogrona, nie trzeba się obawiać rozwoju przykrych chorób. 

















