Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić ciekawe i smaczne szaszłyki z grilla?

Opiekun artykułu: kulturabedzin
Jak przyrządzić ciekawe i smaczne szaszłyki z grilla?

Jak przyrządzić ciekawe i smaczne szaszłyki z grilla?

Szaszłyki niezbyt pasują do codziennego obiadu, jadanego w domu. Jednak gdy organizuje się albo wychodzi się na grilla, to już inna sprawa. Takie danie jest idealne, ponieważ łatwo je jeść, a do tego można przygotować szaszłyki w różnych wersjach – z mięsem, bez mięsa, z serem, z różnorodnymi warzywami. Żeby zawsze mieć pomysł na coś dobrego, poniżej przedstawiamy kilka ciekawych przepisów.

Advertising
Advertising
  • Szaszłyk z krewetkami

    Szaszłyk z krewetkami

    Podanie owoców morza z grilla to duże urozmaicenie. Nie muszą to być od razu kawałki ośmiornicy ani czegoś bardzo egzotycznego. Wystarczą krewetki. Do przygotowania dobrego dania potrzebne będzie:
    * 350 g krewetek,
    * 2 łyżki imbiru mielonego,
    * 4 łyżki miodu,
    * 3/4 melona,
    * 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
    * 1/2 szklanki soku ananasowego.
    Do głębokiej miski wlać oba soki. Dodać imbir oraz miód, po czym dokładnie zamieszać, aż do rozpuszczenia się miodu. Wrzucić do marynaty krewetki. Włożyć na 30 minut do lodówki. Melona umyć i pokroić na kawałki – obieranie ze skórki nie jest konieczne. Na przemian nabijać krewetki i melona na patyczki do szaszłyków i przypiekać danie na mocno rozgrzanym ruszcie przez 5 minut.

  • Szaszłyki z karkówki

    Szaszłyki z karkówki

    Jednym z najczęściej wybieranych mięs na grilla jest karkówka. Zazwyczaj marynuje się ją i przypieka, lecz można wykonać z niej również pyszne szaszłyki. Aby móc to zrobić, niezbędne są:
    * 400 g karkówki,
    * 80 ml oleju,
    * 5 pieczarek,
    * 3 cebule,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 łyżka curry.
    Karkówkę pokroić w kostki o szerokości maksymalnie 2 centymetrów i przełożyć do miski. Polać olejem oraz doprawić pieprzem, solą albo przyprawą na grilla. Papryki pokroić w kwadraty, cebulę w ćwiartki, a pieczarki przekroić na pół. Nadziewać kawałki na patyczki do szaszłyków, zaczynając od mięsa. Grillować 15 minut, co jakiś czas obracając.

  • Szaszłyki z kurczaka

    Szaszłyki z kurczaka

    Mięso z kurczaka jest często wybierane jako element grillowania, ponieważ szybko jest gotowe. Z niego również można wykonać bardzo dobre szaszłyki. Wystarczy przygotować:
    * 600 g piesi z kurczaka,
    * 200 ml jogurtu naturalnego,
    * 1 łyżkę papryki mielonej ostrej,
    * 1 łyżkę pieprzu mielonego,
    * 4 łyżki soku z cytryny,
    * 1 puszkę brzoskwiń.
    Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostki i wymieszać dokładnie z jogurtem. Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz przyprawy, zamieszać, odstawić na 60 minut do lodówki.Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki nadziewać mięso i owoc na patyczki do szaszłyków, na przemian. Smażyć przez 15 minut na rozgrzanym ruszcie.

Popularne tagi
  • ostre skrzydełka
  • owoce morza
  • grzyby na grzance
  • groszek czekoladowy
  • ziemniaki
  • przystawka
  • serek pleśniowy
  • odchudzanie
  • surowe mięso na grilla
  • produkty spożywcza
  • ziemniaki z grilla
  • szaszłyk z fetą i cukinią
  • śmietana
  • sposób grillowania żeberek
  • potrawy z grilla
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising