Zakumaj.pl

Pyszne pikantne skrzydełka z grilla

Pyszne pikantne skrzydełka z grilla

Kurczak jest jednym z chętniej grillowanych mięs. Bardzo dobrze jako obiad lub przekąska z grilla sprawdzają się skrzydełka. Można je przygotować na wiele sposobów, jednak szczególnie smaczne są w wersji pikantnej. Poniżej podajemy przepis na nie.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie pysznych skrzydełek wymaga przygotowania dobrych składników. Powinno znaleźć się wśród nich:
    * 16 skrzydełek,
    * 4 łyżki soku z cytryny,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżeczki kolendry mielonej,
    * 2 łyżeczki kminku,
    * 2 łyżeczki papryki słodkiej,
    * 1 łyżeczka imbiru,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1/2 łyżeczki chili,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * 5 ząbków czosnku.
    Przydatna jest również duża miska, w której z powodzeniem można mieszać wszystkie składniki, łyżka, jak również pędzelek z miękkiego włosia.

  • Pierwszy etap

    Surowe skrzydełka należy umyć pod zimną, najlepiej bieżącą wodą, opłukując ze wszystkich zanieczyszczeń. Po przemyciu każdego osuszyć kawałki mięsa papierowym ręcznikiem.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Wszystkie przyprawy podane w przepisie oraz sok z cytryny wymieszać ze sobą w misce lub pudełku próżniowym, które posiada zamknięcie. Czosnek należy przecisnąć przez praskę i dołączyć do reszty. Wymieszać, po czym włożyć do naczynia wszystkie skrzydełka. Jeżeli jest to miska, trzeba zamieszać skrzydełka z marynatą w taki sposób, żeby dokładnie oblała ona całe mięso. Jeśli korzysta się z pudełka z zamknięciem, wystarczy je zamknąć i potrząsnąć mocno.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Zalane marynatą skrzydełka włożyć na 3 godziny do lodówki. Pod koniec tego czasu rozpocząć przygotowywanie grilla.Rozpalić sprzęt i gdy grill będzie odpowiednio gorący, przejść do smażenia. Można kłaść skrzydełka bezpośrednio na ruszt lub użyć foliowej podstawki, która pozwala na dobre upieczenie mięsa bez obawy o jego przypalenie. Skrzydełka powinny być pieczone przez 10 – 15 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a skórka złocista. Najlepiej smakują z białym chlebem albo bagietką.