Wyśmienite pomidory prosto z grilla

Wyśmienite pomidory prosto z grilla
Grillowane warzywa mogą być niezwykle smaczne, o czym przekonała się już niejedna osoba. Poza papryką i cebulą, które są częstym dodatkiem do mięs, można przypiekać na grillu również pomidory. Są one smaczne, soczyste, a doprawione przyprawami mogą stanowić nie tylko przystawkę, lecz całe danie. Warto spróbować, korzystając z pomysłów prezentowanych poniżej.
- Pomidory z bazylią  - Pachnące ziołami pomidory z grilla mogą być wspaniałą potrawą. Do ich przygotowania potrzebne są: 
 * 4 duże pomidory,
 * 4 łyżki oliwy z oliwek,
 * 2 łyżki świeżej bazylii,
 * pieprz,
 * sól.
 Warzywa umyć, osuszyć i przekroić na pół. Nasmarować je oliwą z oliwek, posypać przyprawami i świeżą bazylią, po czym położyć na tacce aluminiowej. Przypiekać na grillu przez 15 minut, a następnie podawać. Przed podaniem warto jeszcze raz posypać bazylią.
- Pomidory z fetą  - Pomidory z dodatkiem sera mogą być dobrą przystawką przed przygotowaniem cięższych dań z rusztu. Żeby je wykonać, niezbędne są: 
 * 3 średnie pomidory,
 * 1 ząbek czosnku,
 * 100 g sera feta,
 * 1 łyżeczka lubczyku,
 * 40 ml oliwy z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
 Przygotowane pomidory umyć, a następnie przekroić na pół. Przy pomocy łyżeczki pozbyć się gniazd nasiennych. Skropić je oliwą z oliwek, posypać pieprzem oraz solą. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać fetę i wymieszać. Przygotowanym farszem wypełnić pomidory. Posypać lubczykiem. Tak przygotowane pomidory układać bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie albo na tacce aluminiowej. Przypiekać, aż ser będzie bardzo miękki.
- Pomidory z ziołami  - Zioła to doskonały dodatek do potraw z grilla. Dzięki nim nabierają wyjątkowego smaku oraz aromatu. Można nimi doprawiać mięsa, jak również warzywa, w tym pomidory. Aby je przygotować, trzeba zebrać następujące składniki: 
 * 8 pomidorów,
 * 1 łyżkę oleju,
 * 1 łyżkę tymianku,
 * 1 łyżkę estragonu,
 * 1 łyżeczkę bazylii,
 * pieprz,
 * sól.
 Pomidory umyć i naciąć na czubku na krzyż. Skropić olejem oraz posypać wszystkimi przyprawami. Każdego pomidora ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej i zawinąć lekko jej brzegi, lecz bez owijania nią całego warzywa. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut. Po zdjęciu z rusztu rozsunąć na bok skórkę z pomidora i delektować się ziołowym smakiem.

















