Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny kurczak w sosie balsamicznym

Opiekun artykułu: jurkos
Pyszny kurczak w sosie balsamicznym

Pyszny kurczak w sosie balsamicznym

O sosie balsamicznym słychać nie raz, zwłaszcza w programach kulinarnych, które chwalą go i polecają jako niezbędny element w każdej kuchni, idealny dodatek do licznych dań, zwłaszcza mięsnych. Jeśli jeszcze nie miało się okazji go spróbować, dobrze jest zrobić to i przygotować smaczne danie na spotkanie ze znajomymi lub z ukochaną osobą. Z pewnością doceni ona aromat sosu oraz jego słodkawy smak.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby zaserwowane gościom danie było wyśmienite, niezbędne jest przygotowanie wszystkich potrzebnych składników. Należą do nich:
    * 12 ziemniaków,
    * 4 piersi z kurczaka,
    * 2 pomidory,
    * 500 ml bulionu,
    * 2 łyżki octu balsamicznego,
    * 1 łyżka masła,* 1 łyżka cukru,
    * 1 łyżka mąki,
    * 1 łyżka miodu,
    * 2 łyżki oleju,
    * 1 łyżeczka bazylii,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane ziemniaki obrać ze skórki, umyć dokładnie w zimnej wodzie, po czym wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić i ugotować. Powinny być miękkie, jednak nie przesadnie, nie mogą rozpadać się na kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Pozostawić w nim na 5 minut, a następnie pozbawić je skórek. Przekroić warzywa na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Pozostały miąższ pokroić w kostkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Piersi z kurczaka oczyścić z błonek oraz innych naleciałości. Pokroić w kostkę, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć, aż mięso zarumieni się lekko, a następnie podlać je bulionem, dodać ocet balsamiczny, bazylię, po czym przykryć patelnię i dusić całość pod przykryciem przez 15 minut. Gdy czas upłynie, wyjąć z bulionu mięso i zastąpić je pomidorami. Dodać miód, po czym ponownie dusić przez 5 minut.Mąkę zmieszać z wodą, wlać do przygotowanego sosu, zamieszać i jeszcze 2 – 3 minuty dusić dla pewności, że uzyska on odpowiedni aromat.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kawałki kurczaka rozłożyć na talerzach. Gaz pod sosem wyłączyć. Na osobnej patelni roztopić masło, dodać cukier, a następnie w słodkiej mieszance obtoczyć ziemniaki. Ułożyć je obok mięsa. Całość podlać sosem balsamicznym i podawać, póki całość jest bardzo ciepła.

Popularne tagi
  • burak
  • potrawa z grilla
  • przepis na faszerowany por
  • pomidory koktajlowe
  • przepis na zielone curry
  • kolacja
  • marynata
  • mięso z kurczaka
  • piekarnik
  • chrzan
  • danie z ryżem
  • curry
  • bułka
  • por
  • oliwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising