Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami

Obiad na szybko – leniwe pierogi z ziemniakami
Czasami nie ma się ochoty na długie stanie w kuchni, gotowanie, ucieranie, zagniatanie, żeby przygotować obiad lub kolację. Częściej potrzebny jest szybki przepis, dzięki któremu cała rodzina zje coś sycącego, ale niezbyt czasochłonnego. Takim daniem mogą być leniwe pierogi, które z pewnością zadowolą każdego głodomora. Oto prosty przepis.
- Potrzebne składniki  - Żeby leniwe pierogi udały się tak smacznie, jak powinny, potrzebne są odpowiednie produkty, a wśród nich: 
 * 700 g ziemniaków,
 * 250 g białego sera,
 * 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
 * 3 łyżki mąki pszennej,
 * 2 jajka,
 * 1/2 kostki masła,
 * olej,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy- Ziemniaki obrać ze skórki, umyć w zimnej wodzie i wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą oraz posolić 1 łyżeczką soli kuchennej. Ugotować, aż będą miękkie. 
- Krok drugi  - Miękkie i lekko ostudzone ziemniaki przecisnąć przez maszynkę do mięsa albo przez praskę do ziemniaków. Podobnie postąpić z białym serem, który powinien mieć jak najdrobniejszą konsystencję. Nie należy jednak używać już mocno zmielonego sera do serników. 
- Krok trzeci  - Do masy ziemniaczano-serowej dodać oba rodzaje mąki oraz jajka. Dokładnie wymieszać, tworząc tym samym gładkie ciasto, z którego będzie można lepić pierogi. Nie powinno mocno kleić się do rąk, dlatego jeżeli zbyt intensywnie obleka palce, należy dodać trochę mąki. Następnie uformować z ciasta wałek. Cały czas pozostawiając ciasto na obsypanej mąką stolnicy, zacząć kroić wałek po skosie, uzyskując nieduże pierożki. 
- Krok czwarty  - W garnku zagotować wodę, dodać do niej 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oleju. Dzięki temu pierogi leniwe nie będą przywierały do garnka. Wrzucić pierogi do wrzącej wody, po czym gotować je przez 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić na sitku lub przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzu lub od razu na osobnych talerzach, dla każdego członka rodziny. Pierogi leniwe dobrze smakują zarówno z topionym masłem i cukrem, jak również z masłem oraz cebulką, w zależności od preferowanych doznań smakowych. 


















