Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny sernik z jabłkami i karmelem – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: bunkier
Smaczny sernik z jabłkami i karmelem – jak go przygotować?

Smaczny sernik z jabłkami i karmelem – jak go przygotować?

Kawałek sernika to doskonały deser, który szczególnie chętnie zjada się w czasie świąt. Gdy nadchodzi Boże Narodzenie, łatwiej skusić się na słodycze i zrobić sobie dyspensę od codziennej diety. Skoro są to takie wyjątkowe dni, zasługują na wyjątkowy podwieczorek, jakim może być sernik z jabłkami, polany słodkim karmelem.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

Nie trzeba nakładać masy kajmakowej na całą powierzchnię sernika, można zrobić to punktowo lub przy pomocy szprycy cukierniczej.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przyrządzenia sernika ze słodkimi dodatkami potrzebne będą odpowiednie produkty spożywcze. Są to przede wszystkim:
    * 140 g masła,
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru brązowego,
    * 1/2 szklanki cukru białego,
    * 2 serki Philadelphia,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżeczka esencji waniliowej,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * 1/4 gałki muszkatołowej,
    * 3 jabłka,
    * masa kajmakowa w puszce.

  • Krok pierwszy

    Do miski wsypać 1 szklankę mąki oraz 1/4 szklanki brązowego cukru. Dodać 110 g masła z przygotowanej porcji i wymieszać składniki, najlepiej ręką. Gdy składniki połączą się, tworząc gładkie ciasto, odstawić miskę na bok i zająć się przygotowaniem formy do pieczenia, poprzez wysmarowanie jej dna oraz boków masłem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane ciasto rozłożyć na całej szerokości formy, dociskając palcami do dna. Następnie wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto przez 6 – 8 minut, aż lekko się zarumieni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Wydrążone jabłka pokroić na kawałki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, gałką muszkatołową, odrobiną cukru.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do drugiej miski przełożyć serki, dodać cukier waniliowy oraz jajka, a następnie zacząć miksować, uzyskując gładką masę serową. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód, na nią nanieść jabłka. Po zrobieniu tego z pozostałego masła oraz cukru i mąki wykonać kruszonkę. Posypać nią jabłka, po czym formę wsunąć ponownie do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.Po upieczeniu delikatnie wystudzić, ale nie całkiem i nanieść na powierzchnię ciasta masę kajmakową. Karmel lekko się rozpuści, dodając sernikowi słodyczy.

Popularne tagi
  • obiad
  • dodatek do dań
  • przepis na roladę cynamonową
  • impreza
  • zielony barwnik
  • zdrowe odżywianie
  • upominek
  • barwnik naturalny
  • zimtsterne
  • gorąca woda
  • ciastka świąteczne
  • ciasteczka gwiazdki
  • mąka pszenna
  • płatki owsiane
  • dżem malinowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising