Advertising
Zakumaj.pl

Przekąska na imprezę – smażona mozzarella

Opiekun artykułu: hyzuu
Przekąska na imprezę – smażona mozzarella

Przekąska na imprezę – smażona mozzarella

Poszukując dobrej przekąski na imprezę, warto zwrócić uwagę na mozzarellę. Jest ona znanym dodatkiem do pizzy, do sałatek, do kanapek, ale można zrobić z niej także potrawę w panierce, szybką i bardzo smaczną, która zachwyci zgromadzonych gości, każąc im prosić o więcej.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przekąska z mozzarelli doskonale się udała, potrzebne są świeże produkty spożywcze, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
    * 125 g mozzarelli,
    * 1 jajko,
    * bułka tarta,
    * mąka,
    * papryka mielona ostra,
    * bazylia,
    * pieprz,
    * olej.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Mozzarellę odsączyć z zalewy, w której zazwyczaj się znajduje. Jeśli jest to mozzarella w kawałku, pokroić ją na grube plastry. Można użyć również sera w kulkach, co będzie wyglądało atrakcyjnie, jeżeli danie ma stanowić przystawkę na spotkaniu towarzyskim.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na niewielki talerz wysypać mąkę. Na drugi, głęboki, bułkę tartą. Dodać do niej pieprz, sól, bazylię, paprykę i wymieszać dokładnie. W trzecim talerzu, również głębokim, rozbić jajko i rozmieszać je widelcem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Plasterki sera obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Każdy plasterek kłaść na patelni pełnej rozgrzanego oleju – powinien sięgać do połowy sera – smażyć z obu stron, aż panierka będzie mocno brązowa.

    Po usmażeniu kłaść ser na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby nadmiar tłuszczu wsiąknął w papier. Podawać z sosami albo z ketchupem. Smacznego!

Popularne tagi
  • wędzony łosoś
  • sposób na świąteczną przystawkę
  • majeranek
  • panierowane pieczarki
  • babeczki szpinakowe
  • dodatki do obiadu
  • płatki kukurydziane
  • sos jogurtowy
  • miód
  • dodatki do ziemniaków
  • camembert w panierce
  • jajka faszerowane
  • przepis na rybki z jajek rzodkiewka
  • rzodkiewka
  • wielkanocne potrawy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising