Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kolorowe pączki

Opiekun artykułu: bevent
Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na kolorowe pączki

Przepis na kolorowe pączki

Im więcej pączków, tym lepiej, to naczelna zasada tłustego czwartku, kiedy pączki można jeść na śniadanie, obiad oraz kolację. Żeby nie ograniczać się jedynie do pączków z różą oraz ucieszyć dzieci, warto przygotować kolorowe smakołyki, które będą pięknie prezentować się na talerzu.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Kolorowe pączki powinny być nieco mniejsze od tradycyjnych. Będzie można ich wtedy więcej zjeść oraz nadać im więcej barw. Jednak zanim przejdzie się do dekorowania, trzeba przygotować ciasto, do którego niezbędne są następujące składniki:
    * 1/2 kg mąki pszennej,
    * 1/4 l mleka,
    * 4 łyżki cukru,
    * 3 dag drożdży,
    * 2 żółtka,
    * 1 jajko,
    * 80 ml oleju słonecznikowego,
    * szczypta soli,
    * dżem lub marmolada do nadziewania,
    * olej do smażenia.
     Poza elementami do ciasta należy przygotować także składniki do dekoracji, w tym:
    * 20 dag cukru pudru,
    * barwniki spożywcze,
    * posypka kolorowa,
    * pisak cukrowy.
    Dodatkowo należy mieć pod ręką miskę oraz patelnię lub rondel do smażenia smakołyków.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Mąkę należy wsypać do miski i w środku zrobić dziurkę, do której należy wlać 1 – 2 łyżki podgrzanego mleka, pokruszyć drożdże oraz dodać 1 łyżeczkę cukru. Całość zamieszać i oprószyć mąką, a następnie pozostawić na 15 minut pod przykryciem, aby drożdże wyrosły. Gdy do tego dojdzie, dodać pozostałe składniki – cukier, resztę mleka, jajka, olej oraz sól, po czym wyrobić ciasto na gładką masę i znowu zostawić na 15 minut.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po wyrośnięciu ciasta należy rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy, a następnie wycinać z nich równe koła – można przy pomocy szklanki. Każdy krążek należy układać na blasze, również posypanej mąką, w równych odstępach, a następnie pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Pączki można nadziewać marmoladą lub dżemem przed albo po upieczeniu przy pomocy strzykawki lekarskiej.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Wyrośnięte ponownie pączki należy smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą brązowego koloru. Po usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie cukier puder zmieszać z 4 – 5 łyżkami wody oraz wybranym barwnikiem. W zależności od tego, ile się ich posiada, można przygotować kilka miseczek. Ostudzone pączki moczyć w lukrze lub smarować nim z wierzchu, a następnie ozdabiać według uznania posypkami albo pisakami cukrowymi.

Popularne tagi
  • kąpiel wodna
  • krem kanapowy
  • słodkie danie
  • skórka pomarańczowa
  • chłodny deser
  • deser z orzechami
  • dzień matki
  • lekkie pączki
  • pierniki korzennie
  • robot kuchenny
  • pijane misie
  • ocet balsamiczny
  • pudełko metalowe
  • kokosanki
  • przepis na ciastka maślane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising