Advertising
Zakumaj.pl

Szybki, dobry obiad – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: pisiek
Wymagany czas: 20 min.
Szybki, dobry obiad – jak go zrobić?

Szybki, dobry obiad – jak go zrobić?

Nie da się ukryć, że czasu na codzienne gotowanie nie jest wiele. Zazwyczaj liczy się czas, a jeszcze częściej po prostu nie chce się spędzać wolnych chwil w kuchni. Jednak głód trzeba zaspokoić i właśnie w tym celu podajemy poniższy przepis. Dzięki niemu bardzo szybko po powrocie do domu siądzie się na kanapie z talerzem czegoś pysznego w dłoni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie szybkiego obiadu wymaga równie szybkich składników spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 1 opakowanie makaronu świderki,

    * 22 dkg kurczaka,

    * sos pomidorowy ze słoika (albo z proszku),

    * warzywa mrożone na patelnię,

    * oliwa z oliwek,

    * pieprz,

    * sól,

    * woda.

    Zamiast kurczaka można wybrać także inne mięso, w zależności od tego, na jakie ma się aktualnie ochotę.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    W garnku zagotować wodę, osolić ją i dodać oliwę z oliwek. Podczas gdy woda będzie się podgrzewała, przygotować patelnię i rozgrzać na niej trochę oliwy z oliwek. Przełożyć na nią mięso – jeśli jest to kurczak lub wołowina, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do wrzącej wody wrzucić makaron i gotować przez 10 – 12 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Mięso podsmażyć dokładnie, żeby nie było surowe. Gdy będzie gotowe, wrzucić do niego warzywa z paczki i zamieszać. Smażyć, aż warzywa dokładnie zmiękną, stając się zdatne do jedzenia – przyprawić solą, pieprzem lub innymi wybranymi przyprawami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ugotowany makaron odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Do warzyw i mięsa – kiedy obie rzeczy będą już gotowe – dolać sos ze słoika. Zamieszać i pozostawić na 2 minuty na ogniu, żeby składniki dobrze przesiąkły sosem.

    Makaron można nakładać na talerz lub do miski i polewać go sosem lub dodać do sosu i wymieszać całość na gęstą papkę. W każdej wersji będzie tak samo szybki, smaczny i sycący.

Popularne tagi
  • koncentrat pomidorowy
  • alkohol
  • spaghetti z sosem pieczarkowym
  • sos
  • puree z dyni
  • przepis na makaron carbonara
  • składniki zapiekanki
  • sos do spaghetti
  • mięso mielone
  • bulion
  • danie główne
  • oregano
  • piec
  • przepis na makaron alfred z papryką
  • szpinak mrożony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising