Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?

Opiekun artykułu: paciulka
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?

Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?

Makaron jest doceniany z wielu powodów, jednym z nich jest możliwość podawania go niemal ze wszystkim. Może być ciężkim daniem, które nasyci i doda organizmowi mnóstwo kalorii, może być też lekki i traktowany jako zdrowe danie. Chcąc zrobić go w wersji numer dwa, warto wybrać przepis na makaron z mozzarellą i pomidorami. Bardzo smacznie oraz bardzo po włosku. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby zrobić smaczne i zdrowe danie z makaronem w roli głównej, przyda się kilka odpowiednich produktów, a wśród nich:

    * 500 g makaronu o dowolnym kształcie,

    * 3 pomidory,

    * 2 kulki mozzarelli,

    * 1 pęczek bazylii,

    * pieprz,

    * oliwa,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wlać do garnka wodę. Zagotować, dosalając ją 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Po doprowadzeniu do wrzenia wrzucić makaron i gotować na niewielkim ogniu przez 10 – 15 minut, w zależności od opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidory dokładnie umyć. Można zostawić je w skórkach, jednak znacznie lepiej pozbawić je śliskiej otoczki. W tym celu sparzyć pomidory wrzątkiem i pozostawić na minutę. Następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki, usuwając przy okazji fragmenty gniazda nasiennego. Można również kupić pomidory koktajlowe, które wystarczy umyć i pozbawić zielonych szypułek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pokrojone na kawałki pomidory wrzucić do miski. Bazylię przemyć wodą i porwać na mniejsze części bezpośrednio do pomidorów. Również mozzarellę należy porwać na małe kawałki – można również użyć noża, jednak ser ma taką konsystencję, że z powodzeniem może być dzielony na kawałki palcami. Tak przygotowane składniki dodać do makaronu, po czym wymieszać, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Od razu po przygotowaniu podawać.

Popularne tagi
  • receptura
  • żółty ser
  • zdrowa dieta
  • papryka
  • makaron z kurczakiem i parmezanem
  • szparagi
  • pomidory z puszki
  • masło kokosowe
  • kukurydza w puszce
  • spaghetti grzybowe
  • pietruszka
  • kuchnia włoska
  • makaron alfredo z papryką
  • cebula dymka
  • sos do gnocchi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising