Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?

Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?
Makaron jest doceniany z wielu powodów, jednym z nich jest możliwość podawania go niemal ze wszystkim. Może być ciężkim daniem, które nasyci i doda organizmowi mnóstwo kalorii, może być też lekki i traktowany jako zdrowe danie. Chcąc zrobić go w wersji numer dwa, warto wybrać przepis na makaron z mozzarellą i pomidorami. Bardzo smacznie oraz bardzo po włosku. Oto sprawdzony przepis.
- Potrzebne produkty spożywcze  - Żeby zrobić smaczne i zdrowe danie z makaronem w roli głównej, przyda się kilka odpowiednich produktów, a wśród nich: - * 500 g makaronu o dowolnym kształcie, - * 3 pomidory, - * 2 kulki mozzarelli, - * 1 pęczek bazylii, - * pieprz, - * oliwa, - * sól. 
- Krok pierwszy  - Wlać do garnka wodę. Zagotować, dosalając ją 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Po doprowadzeniu do wrzenia wrzucić makaron i gotować na niewielkim ogniu przez 10 – 15 minut, w zależności od opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał. 
- Krok drugi  - Pomidory dokładnie umyć. Można zostawić je w skórkach, jednak znacznie lepiej pozbawić je śliskiej otoczki. W tym celu sparzyć pomidory wrzątkiem i pozostawić na minutę. Następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki, usuwając przy okazji fragmenty gniazda nasiennego. Można również kupić pomidory koktajlowe, które wystarczy umyć i pozbawić zielonych szypułek. 
- Krok trzeci  - Pokrojone na kawałki pomidory wrzucić do miski. Bazylię przemyć wodą i porwać na mniejsze części bezpośrednio do pomidorów. Również mozzarellę należy porwać na małe kawałki – można również użyć noża, jednak ser ma taką konsystencję, że z powodzeniem może być dzielony na kawałki palcami. Tak przygotowane składniki dodać do makaronu, po czym wymieszać, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Od razu po przygotowaniu podawać. 


















