Zakumaj.pl

W jaki sposób odświeżyć pieczywo?

2.9 (razem głosów: 6)
W jaki sposób odświeżyć pieczywo?

Czerstwego pieczywa niekoniecznie trzeba się pozbywać. Jeżeli kupiło się za dużo chleba albo bułek i straciły one swoją pierwszą świeżość, nie oznacza to, że nadają się tylko do wyrzucenia. Zazwyczaj żałuje się wtedy i pieczywa, i wydanych na nie pieniędzy. Żeby nie tracić niepotrzebnie jednego i drugiego, można skorzystać z kilku sposobów przywracających świeżość produktom z piekarni.

  • Nad parą

    Nad parą

    Pieczywo, które straciło już większość swojej wilgoci i staje się twarde oraz suche, można odświeżyć nad parą. Do tego zabiegu niezbędne są 2 garnki, większy i mniejszy, tak aby można było postawić jeden na drugim. Do większego garnka należy nalać trochę wody – powinna pokryć całe dno – ale nie musi być jej więcej niż 1 – 2 centymetry. Do mniejszego garnka wkłada się chleb pokrojony na kromki – bułki można włożyć w całości. Ustawia się jedno naczynie na drugim, włącza gaz pod większym i czeka, aż pojawi się para z wody. Potrzymanie pieczywa 5 minut w unoszących się z wrzątku oparach będzie dla niego bardzo dobrym odświeżeniem.

  • W piekarniku

    W piekarniku

    Choć wydaje się to zaskakujące, pieczywo można odświeżyć również w piekarniku. Przed przystąpieniem do działania piekarnik należy rozgrzać do temperatury maksymalnie 100 stopni Celsjusza. Pieczywo – chleb lub bułki – trzeba skropić wodą, uważając, żeby nie nasiąkło za bardzo, po czym owinąć je w folię aluminiową. Tak przygotowane produkty wstawia się do pieca na 15 minut. Dzięki parującej wodzie pieczywo zmięknie, ale nie będzie przesadnie wilgotne. Zamiast folii aluminiowej można owinąć je również w wilgotną serwetę, wówczas czas pobytu w piekarniku powinien zwiększyć się do 20 minut.

  • Z jabłkiem

    Z jabłkiem

    Do odświeżania pieczywa może przydać się również jabłko. Dodatkowo należy przygotować pojemnik, metalowy albo plastikowy, z zamknięciem. Chleb kroi się na kawałki, bułkę można włożyć w całości lub przekroić na pół. Pieczywo wkładamy do pojemnika. Następnie dokłada się kawałki jabłka np. pokrojonego na ćwiartki lub obierki z jabłek i zamyka szczelnie pudełko, pozostawiając zawartość na całą noc. Pieczywo wchłonie wilgoć znajdującą się jabłku, dzięki czemu na drugi dzień będzie można znów cieszyć się miękkim chlebem.

  • Na patelni

    Na patelni

    Czerstwiejący chleb można ratować także przy pomocy patelni. Poza nią trzeba przygotować talerzyk z wodą. Chleb kroi się na równe kromki, nie powinny być zbyt grube ani zbyt cienkie, gdyż mogą się przypiec za bardzo lub zabieg okaże się nieskuteczny. Po kolei każdą kromkę pieczywa należy kłaść na talerzyk z wodą tak, żeby trochę jej wchłonął – ale nie za bardzo, a następnie kładzie się chleb na rozgrzanej patelni i przypieka lekko, aż do zarumienienia. Wtedy zdejmuje się kromkę i odkłada na talerz lub metalową kratkę, na której opadnie z chleba nadmiar wilgoci. Kromki staną się miękkie, nieznacznie rumiane i gotowe do zjedzenia.