Advertising
Zakumaj.pl

Wiosenna zupa z cukinii na ostro – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: herrandzia
Wiosenna zupa z cukinii na ostro – jak ją przyrządzić?

Wiosenna zupa z cukinii na ostro – jak ją przyrządzić?

Zielona zupa zawsze wygląda ciekawie. Zachęca do jedzenia i pasuje jak ulał do lekkich, wiosennych posiłków. Intensywnie zielone danie można uzyskać nie tylko z groszku, lecz również ze smacznej cukinii, która podbiła polskie kuchnie. Zamiast dodawać ją tylko do sałatek lub grillować, warto zrobić z niej zupę o ostrym posmaku, który podwoi jej atrakcyjność. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby zupa udała się zgodnie z planem, była smaczna i ciekawa kolorystycznie, potrzebne są następujące składniki:
    * 3 cukinie,
    * 1 garść świeżej mięty,
    * 1 limonka,
    * 1 szklaka szpinaku,
    * 1,5 szklaki bulionu,
    * 1/2 puszki mleka kokosowego,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczka curry,
    * sól,
    * pieprz,
    * papryka mielona ostra.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie cukinie umyć pod zimną wodą. Usunąć twarde końcówki, przekroić na pół, a następnie łyżeczką usunąć pestki. Cukinii nie trzeba obierać, ponieważ to m.in. skórka nadaje zupie ładny kolor. Pozbawione nasion warzywo pokroić na małe kawałki.

    W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić cukinie. Podsmażyć delikatnie, żeby warzywo zdołało się zarumienić, po czym zalać bulionem i zamieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukinię dusić pod przykryciem aż do momentu zeszklenia się wszystkich kawałków. Gdy do tego dojdzie, dodać umyte listki mięty oraz szpinaku, a także curry. Mieloną przyprawę curry można zastąpić pastą curry, która nada zupie bardziej kremową konsystencję. Gotować jeszcze przez 2 minuty, po czym przelać zawartość garnka do blendera. Zmiksować na średnich obrotach na bardzo gładki zielony krem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zupę z powrotem przelać do garnka i dodać wymaganą ilość mleczka kokosowego. Sparzyć limonkę wrzątkiem i zatrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Z pozostałej części wycisnąć sok. Oba elementy, sok i skórkę, dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem i papryką dla dodania posiłkowi ostrości.Podawać zupę, gdy jest jeszcze ciepła. Dodatkowo można ozdobić ją listkami mięty, grzankami albo kawałkami pokrojonego w kostkę sera feta.

Popularne tagi
  • czosnek
  • przyrządzanie zupy marchewkowej
  • sposób na zupę z cukinii
  • zupa kalafiorowa
  • włoszczyzna
  • kostka rosołowa
  • oliwa
  • witamina b
  • ziele angielskie
  • bazylia
  • barszcz
  • feta
  • przepis na zupę z migdałów
  • zupa z parówkami
  • przepis na zupę bananową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising