Advertising
Zakumaj.pl

Właściwości zdrowotne arbuza

Opiekun artykułu: kijafa
Właściwości zdrowotne arbuza

Właściwości zdrowotne arbuza

Mamy okazję jeść arbuzy tylko raz do roku i nie powinniśmy od tego stronić. Szczególnie w czasie upałów arbuz potrafi pokazać swoje dobroczynne właściwości, ponieważ chłodzi lepiej niż niejedne lody. Soczysty, słodkawy, a jednak nie obciążający żołądka w żaden sposób, do tego kusi czerwonym kolorem, który aż krzyczy z talerza: zjedz mnie. Jednak orzeźwiające zalety tego owocu nie są jedynymi, na które warto zwrócić uwagę.

Advertising
Advertising
  • Witamina A i C

    Witamina A i C

    Zapobieganie chorobom układu krwionośnego to nie tylko rezygnacja z jedzenia tłustych potraw. To także dostarczanie organizmowi witamin i przeciwutleniaczy, a tych w arbuzie znajduje się całkiem dużo. Najważniejsze z nich to witamina A i C. Witamina C znana jest z poprawiania odporności, a dodatkowo jest idealnym środkiem zwiększającym witalność całego organizmu. Pomaga w odbudowie komórek zarówno skóry, jak i naczyń krwionośnych. Witamina A wspomaga wzrok oraz poprawia krążenie krwi. Dodatkowo obie są przeciwutleniaczami, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają tym samym ryzyko udaru oraz zawału.

  • Tajemnicze karotenoidy

    Tajemnicze karotenoidy

    Arbuz zawiera w sobie dużo związków o tajemniczo brzmiącej nazwie karotenoidy. W samym owocu są one odpowiedzialne za jego kuszącą, mocno czerwoną barwę, w organizmie człowieka mogą przydać się, żeby obniżyć cholesterol. Ich głównym przedstawicielem jest likopen. Zmniejsza on poziom złego cholesterolu oraz ilość wolnych rodników w komórkach organizmu. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzeń DNA ani do rozwoju komórek nowotworowych. Jak łatwo się domyślić, im bardziej czerwony jest arbuz, tym więcej dobroczynnych składników tego rodzaju zawiera.

  • Wartości mineralne

    Wartości mineralne

    Chociaż do poprawnego funkcjonowania organizm człowieka potrzebuje niewielkich ilości składników mineralnych, czasami trudno jest je znaleźć w pożywieniu. Korzystając z sezonu arbuzowego, dobrze jeść jak najwięcej tych owoców, ponieważ zawierają trzy bardzo istotne minerały: potas, magnez i żelazo. Wszystkie one mają wpływ przede wszystkim na układ krwionośny. Potas ułatwia cyrkulację krwi i tym samym zapewnia lepsze dotlenienie wszystkich komórek. Magnez uelastycznia naczynia krwionośne, nie pozwala potasowi szybko zniknąć, a żelazo zwiększa liczbę czerwonych krwinek.

  • Rozluźniająca cytrulina

    Rozluźniająca cytrulina

    Jak widać, arbuz pełen jest związków o sekretnych nazwach, które mają jednak bardzo dobre skutki dla ciała. Tak jak magnez uelastycznia naczynia krwionośne, tak cytrulina, jako jeden z aminokwasów, po dostaniu się do ciała ewoluuje w L-argininę, która rozluźnia naczynia krwionośne, dzięki czemu przechodzi przez nie większa ilość krwi.

  • Dbając o nerki

    Zdrowe nerki to takie, które dobrze wydalają toksyny i nadmiar wody z organizmu. Arbuz składa się w 90% z wody, jest więc nie tylko niskokaloryczny, ale jest także wsparciem dla nerek. Pobudza je do pracy, oczyszcza i jednocześnie nie pozwala na odkładanie się w nich żadnych szkodliwych substancji.

Popularne tagi
  • cukier brązowy
  • deser
  • sacharyna
  • środki słodzące
  • rak prostaty
  • granat
  • składniki arbuza
  • cytrulina
  • owoce
  • sposób słodzenia
  • żelazo
  • sód
  • agawa
  • dieta
  • cukier biały
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również