Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakujące babeczki szpinakowe

Opiekun artykułu: smolen
Zaskakujące babeczki szpinakowe

Zaskakujące babeczki szpinakowe

Babeczki jako przekąska na drugie śniadanie albo niewielki podwieczorek są bardzo popularne. Jednak zazwyczaj jada się ja na słodko, z kremem albo z dżemem w środku. Warto odejść od tego trendu i przygotować babeczki, które łączą w sobie warzywa oraz słodki smak. Takie efekty daje babeczka szpinakpwa, który może stać się dodatkiem nie tylko do sałatek, lecz również do deserów.

Advertising
Advertising
  • Składniki na babeczki

    Składniki na babeczki

    Zielone babeczki, bo taki kolor uzyskuje deser dzięki szpinakowi, wymagają zestawu odpowiednich składników. Do przygotowania ciasta na babeczki potrzebne są:
    * 200 g mrożonego szpinaku,
    * 160 g mąki pszennej,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1/4 szklanki oleju,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 jajka.
    Do wykonania kremu potrzeba:
    * 150 g twarogu,
    * 100 ml śmietany kremówki,
    * 1 łyżki cukru,
    * 1 łyżeczki cukru waniliowego,
    * kolorowej posypki.
    Niezbędne są również papilotki do pieczenia babeczek.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Szpinak rozmrozić dokładnie. Najlepiej wyjąć go z zamrażalnika na 1 godzinę przed rozpoczęciem wykonywania babeczek i położyć na talerzu. Następnie odsączyć szpinak z nadmiaru wody. Przełożyć warzywo do blendera, dodać olej i zmiksować.

  • Drugi krok

    Przy pomocy miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Najlepiej, aby w masie nie było widać drobinek cukru. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać ją powoli, po 1 łyżce, nie przestając miksować. Kiedy mąka połączy się z resztą składników, dodać szpinak z olejem, po czym jeszcze raz wszystko wymieszać, można łyżką.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotową masą szpinakową zacząć wypełniać papilotki. Wystarczy wypełnić je do 3/4 wysokości. Dzięki temu będzie się miało pewność, że ciasto nie wypłynie poza foremkę.Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia i włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 – 25 minut. Gdy babeczki będą już gotowe, wyjąć i ostudzić.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Twaróg, najlepiej zmielony kilka razy, zmiksować z cukrem. Kremówkę ubić na puszystą pianę, po czym dodawać do niej ser i cały czas miksować. Gotową masą udekorować babeczki szpinakowe przy pomocy łyżeczki albo rękawa cukierniczego. Na zakończenie posypać kolorową posypką i podawać.

Popularne tagi
  • przekąska na ciepło
  • wędzony łosoś
  • domowe batony
  • batoniki z bakaliami
  • tarta
  • kolendra
  • dekoracja do ciast
  • tłuszcz
  • posiłek dla dzieci
  • pasta kanapkowa
  • ser twarogowy
  • mleko
  • dodatek do kanapek
  • kozi ser
  • smażone grzyby
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising