Advertising
Zakumaj.pl

Zbieranie i zastosowanie kardamonu

Opiekun artykułu: materac
Zbieranie i zastosowanie kardamonu

Zbieranie i zastosowanie kardamonu

Dla większości użytkowników przypraw kardamon to żółtawy proszek w torebce. Jednak kardamon to ciekawa roślina, która nie tylko ma specyficzny wygląd, ale może być różnorodnie wykorzystywana. Korzysta się z niej zarówno w kuchni, jak i w domowej medycynie, która może skutecznie poprawiać drobne problemy zdrowotne.

Advertising
Advertising
  • Zastosowanie kardamonu

    Zastosowanie kardamonu

    Wygląd kardamonu mógłby zaskoczyć niejedną osobę. Jest to bylina, której łodygi mogą osiągnąć od 2 do 5 metrów wysokości. Posiada duże, dość długie liście i owocuje jajowatymi torebkami, które mają do 2 centymetrów wielkości. W torebkach znajdują się pomarszczone nasionka. Uprawiane są na terenach tropikalnych, więc cena kardamonu, nieco wyższa niż innych przypraw, nie powinna dziwić. Zazwyczaj nie rośnie dziko, lecz na plantacjach, które zajmują się jego hodowlą oraz zbiorami. Zbiory kardamonu następują od października do grudnia, jeszcze przed całkowitą dojrzałością nasion. Jest to konieczne, ponieważ gdy dojrzewają, kapsuła z ziarnami otwiera się lub rozwarstwia. Po zbiorach następuje suszenie, które stanowi czasochłonny i trudny proces.

  • Dobry dla brzucha

    Dobry dla brzucha

    Często ignoruje się lecznicze zastosowanie tropikalnych przypraw, uważając, że tego rodzaju produkty, zamiast pomóc, mogą zaszkodzić. W przypadku kardamonu taka opinia byłaby bardzo niesprawiedliwa, ponieważ już w starożytności używano go jako leku na problemy związane z układem pokarmowym. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, problemy trawienne, przyśpiesza metabolizm oraz wytwarzanie żółci w żołądku, nie pozwalając przy tym na pojawianie się zgagi. Ze względu na takie zalety dodawany jest do leków na trawienie. Jego smak jest przyjemny i mało inwazyjny, więc pozwala na zneutralizowanie mniej przyjemnych przypraw w potrawie. Poza lekami można przygotować z niego napar. Potrzebna jest tylko 1 łyżeczka zmielonego kardamonu i 1 szklanka wrzątku. Zaparzany przez 10 minut specyfik można popijać przed każdym posiłkiem.

  • Zastrzyk energii

    Zastrzyk energii

    Zamiast pić kawę za kawą, pobudzać się czekoladą lub napojami energetyzującymi lepiej zainteresować się kardamonem. Zarówno w postaci ziaren, jak i jako dodatek do jedzenia działa on pobudzająco. Dodaje energii i ochoty do życia, więc jest bardzo dobrym specyfikiem na jesienną chandrę lub sezonową apatię. Można go pić, posypywać nim dania główne, a nawet desery. Dodatkowo kardamon można wykorzystać jako afrodyzjak do podniesienia energii w sypialni. Dawniej stosowany był jako dodatek do męskich perfum, obecnie lepiej dodać go do kawy, co podwoi działanie i pozwoli na niezapomniane chwile z ukochaną osobą.

  • Smaczna przyprawa

    Smaczna przyprawa

    Kardamon używany jest przede wszystkim na Bliskim Wschodzie i w Indiach, w daniach curry i pilaw. Jednak również w Polsce zaczyna być śmielej dodawany do potraw, choć często w formie eksperymentów. Jego zaletą jest możliwość dodawania go do mięs różnego rodzaju, ryb, a także do deserów, w tym lodów i pierników, których smak podkreśla. W Rosji i Arabii Saudyjskiej stanowi składnik smacznych likierów, którym często nadaje także żółtawe, niemal bursztynowe zabarwienie.

Popularne tagi
  • kamienie
  • kminek w kuchni
  • taras
  • miejsce dla ogórków
  • pomidory w ogródku
  • uprawa cząbru
  • nawóz
  • wapń
  • uprawa kozieradki
  • natka pietruszki
  • kosmetyki miętowe
  • ziemia dla kalarepy
  • medycyna ludowa
  • sadzenie pora
  • pielęgnacja lawendy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising