Advertising
Zakumaj.pl

Kotlety mielone według diety Dukana

Opiekun artykułu: gmczak
Kotlety mielone według diety Dukana

Kotlety mielone według diety Dukana

Kotlety są jednym z najpopularniejszych dań. Są proste do zrobienia, a do tego można je wykonywać na kilka sposobów. Schabowe, z kurczaka, mielone i w różnych wersjach. Osobom na diecie wydaje się jednak, że jest to danie stracone dla nich. Nie jest tak jednak, kiedy pozna się przepis na kotlety mielone według diety Dukana, który podajemy poniżej. Usmażone według niego kotlety są zdrowe i nie szkodzą wadze.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Nie da się przygotować dobrych kotletów, jeśli nie przygotuje się wcześniej odpowiednich produktów. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 500 g mięsa mielonego z indyka,
    * 1/2 dużej cukinii,
    * 1 jajko,
    * 1 marchewka,
    * 1 pietruszka,
    * 1 por,
    * 1 papryka (kolor dowolny),
    * 1 cebula,
    * 2 łyżki mąki otrębowej,
    * 1 łyżeczka sosu sojowego,
    * czosnek mielony,
    * papryka mielona,
    * bazylia,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, po czym zetrzeć oba warzywa na tarce o średnich oczkach. Przełożyć do miski. Cukinię zetrzeć na tarce bez obierania ze skórki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne i pokroić paprykę na cienkie paski, a następnie na małe kawałeczki. Cebulę obrać z łupinek, również posiekać na drobne kawałki. Podobnie należy postąpić z porem. Najlepiej nie dodawać go całego, jeśli nie lubi się ostrych smaków.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Dodać do warzyw mięso mielone, wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki – łyżką albo ręką. Kiedy wszystkie połączą się ze sobą, obsypanymi bułką tartą dłońmi zacząć formować niewielkie kulki. Spłaszczyć je lekko.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Patelnię posmarować cienko tłuszczem. Rozgrzać ją i na ciepłej powierzchni kłaść kotleciki. Smażyć albo dusić pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie brakuje oleju.Kotleciki podawać jeszcze ciepłe z sałatką albo z sałatką i ryżem. Smacznego!

Popularne tagi
  • składniki spożywcze
  • roladki rybne
  • miksowanie
  • dobry shake
  • wołowina
  • przygotowanie pizzy
  • sos paprykowy dukana
  • krem jajeczno-cynamonowy
  • zaparcia
  • pieczenie sposób przygotowania chleba
  • musztarda
  • olej
  • przepis na zupę z dyni
  • sos cebulowy
  • jedzenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising