Advertising
Zakumaj.pl

Amaretti – słodkie ciasteczka do kawy

Opiekun artykułu: piootrek
Amaretti – słodkie ciasteczka do kawy

Amaretti – słodkie ciasteczka do kawy

Włoskie ciasteczka Amaretti to jeden z ciekawszych przysmaków kuchni włoskiej. Bardzo dobrze pasują do kawy i cappuccino. Żeby zawsze mieć je w zapasie, nie trzeba biegać do sklepu, można je zrobić samodzielnie. Nie wymagają wielu składników, ale precyzji w ich odmierzaniu oraz pilnowaniu temperatury pieczenia. Są w tej kwestii wymagające tak samo, jak bezy, ale łatwiejsze do wykonania. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania ciasteczek nie jest potrzebnych wiele składników. Pod ich względem to wyjątkowo proste ciastka. Niezbędnymi produktami są:
    * 200 g migdałów,
    * 150 g cukru pudru,
    * 20 ml likieru Amaretto,
    * 2 białka.
    Potrzebny będzie również rękaw cukierniczy oraz papier bądź pergamin do pieczenia.

  • Pierwszy krok

    Migdały zmielić. Jeżeli są w łupinkach, trzeba się ich pozbyć. Najlepiej wykonać to poprzez namoczenie migdałów we wrzątku. Wystarczy 5 – 10 minut, żeby łatwo było je ściągnąć z migdałów. Następnie trzeba zmielić orzechy na drobny proszek.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Zmielone migdały przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz likier Amaretto. Wszystko wymieszać do powstania jednolitej masy. Powinna być gęsta i klejąca.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Końcówka powinna być nie większa niż 1 centymetr średnicy. Na blachę do pieczenia rozłożyć papier i rozpocząć wyciskanie niewielkich ciasteczek. Jest to sposób szybszy i łatwiejszy, choć można użyć również łyżki i zwilżonych palców do formowania kulek. Ciasteczka powinny mieć maksymalnie 2 centymetry średnicy. Spiczaste czubki powstałe w wyniku wyciskania ciasta przez rękaw spłaszczyć lekko palcem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 15 – 20 minut. Ciasteczka powinny mieć złocistobrązowy kolor. Po upieczeniu pozwolić im wystygnąć, a następnie przesypać do pudełka i podawać do kawy. Amaretti mają dość długi czas trwałości, można je przechowywać w zamkniętym opakowaniu aż do 2 tygodni.

Popularne tagi
  • szybkie zmiękczanie pierników
  • składniki na bezy
  • jesienne ciastka cukrowe
  • pomarańczowa posypka
  • kulki z popcornu
  • popękane ciasteczka czekoladowe
  • kremówka z ciasta francuskiego
  • ryż
  • twix
  • krem
  • przepis na ciasteczka bananowe
  • podwieczorek z popcornu
  • zdrowa przekąska
  • ciastka cytrynowe
  • święta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising