Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla

Apetyczne szaszłyki warzywne z grilla
Grill to urządzenie, na którym można smażyć nie tylko mięso. Wegetarianie oraz ludzie lubiący warzywa nie muszą czuć się pokrzywdzeni, ponieważ z bardzo dobrym skutkiem można grillować również warzywa – luzem albo pod postacią szaszłyków. Poniżej przedstawiamy przepis na szaszłyki z pysznym sosem.
- Potrzebne składniki  - Do wykonania szaszłyków potrzebne jest przygotowanie niezbędnych produktów spożywczych. Ze względu na to, że są to warzywa, warto zadbać o ich odpowiednią świeżość. Wśród potrzebnych produktów znajduje się: 
 * 300 g cukinii,
 * 100 g pieczarek,
 * 100 g pomidorów koktajlowych,
 * 40 g oliwek zielonych (bez pestek),
 * 40 g oliwek czarnych (bez pestek),
 * 1/2 papryki czerwonej,
 * 1/2 papryki żółtej,
 * 1 cebula.
 Z kolei do przygotowania sosu potrzebne są:
 * 100 ml jogurtu naturalnego,
 * 15 g twarożku,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 1 mały ogórek zielony,
 * koperek,
 * pieprz,
 * sól.
 Potrzebna jest także miska na sos oraz długie drewniane patyczki do szaszłyków.
- Etap pierwszy- Cukinię, paprykę, pieczarki należy umyć i osuszyć. Oliwki odsączyć z zalewy, w której zazwyczaj się znajdują, i przełożyć do osobnej miseczki. Cukinie – bez obierania ze skórki – pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Pieczarki pokroić na połówki, natomiast paprykę na kwadraty. Warto zadbać o to, żeby nie było na niej żadnych ziarenek z gniazda nasiennego, po czym pokroić na plasterki 2 x 2 centymetry. 
- Etap drugi  - Cebulę obrać z łupinki i pokroić na plasterki, najlepiej o szerokości 0,5 centymetra, dzięki czemu nie spadną z patyczka. Można również pokroić ją w ćwiartki, lecz zależy to od tego, jak grube plasterki cebuli jest się w stanie zjeść.Przygotowane składniki nabijać na patyczki, zaczynając od cukinii, a następnie dokładając kolejne warzywa według własnego uznania. Ważne, żeby było różnorodnie i kolorowo. 
- Etap trzeci  - Aby wykonać sos, należy przelać jogurt do pojemnika od blendera, dodać twarożek oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, po czym dołączyć do reszty składników, podobnie jak posiekany koperek. Doprawić do smaku i zmiksować.Szaszłyki grillować przez 15 minut, a następnie polać sosem. 

















