Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe lody jajeczne – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: chichotka
Wymagany czas: 35 min.
Ciekawe lody jajeczne – jak je przyrządzić?

Ciekawe lody jajeczne – jak je przyrządzić?

Lody jajeczne są kaloryczne, trzeba to powiedzieć. Jednak trochę kalorii to jeszcze nie powód, żeby rezygnować ze smacznego deseru. Od czasu do czasu, zwłaszcza gdy upał doskwiera, można uraczyć się aksamitnym smakołykiem. Potrzebujesz głównie jajek oraz naszego wydatkowego przepisu. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Świeże składniki to podstawa dobrych lodów, ponieważ mają wtedy dobry smak i nie są zagrożeniem dla układu pokarmowego. Do ich wykonania przydadzą się:

    * 2,5 l śmietanki kremówki,

    * 6 jaj,

    * 1 opakowanie cukru waniliowego,

    * 1 szklanka cukru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajka podzielić na żółtka i białka, wkładając jedno i drugie do osobnych misek. Żółtka odsunąć na bok i zająć się białkami, ubijając je przy pomocy miksera na puszystą masę. Dopiero kiedy będzie sztywna i delikatnie lśniąca ro,zpocząć dodawanie pozostałych składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Najpierw dodać do piany cukier, nadal mieszając. Dobrze wymieszana masa będzie lśniąca, jak pianka na bezy. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując, aż wszystko będzie stanowiło jedną całość. Jest to znak, że powoli można wlewać śmietanę kremówkę 30% lub 36%, która nada lodom odpowiednią konsystencję.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Śmietanę oraz pianę z dodatkami miksować na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przelać do plastikowego pojemnika albo bezpośrednio do kubeczków i wstawić do zamrażalnika na 6 godzin. Po tym czasie lody będą nadawać się do jedzenia, same bądź z dowolnymi dodatkami, np. z sosem czekoladowym lub likierem jajecznym, co jeszcze bardziej je osłodzi.Lody jajeczne bardzo dobrze komponują się również z owocami różnego rodzaju, dlatego nie warto skąpić sobie dodatków, tylko za każdym razem jadać je inaczej. Smacznego!

Popularne tagi
  • lody pistacjowe
  • brzoskwinia
  • lody wodne
  • danie
  • pomarańcza
  • orzeszki ziemne
  • cukier trzcinowy
  • dodatki do sorbetu
  • sok pomarańczowy
  • spód
  • przepis na lody truskawkowe
  • sorbet z miętą
  • ochłodzenie
  • smażone lody meksykańskie
  • sos
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising