Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania sorbetu mandarynkowego

Opiekun artykułu: zlomek
Sposób przygotowania sorbetu mandarynkowego

Sposób przygotowania sorbetu mandarynkowego

Im większe upały, tym bardziej potrzebuje się czegoś na ochłodę. Picie wody jest obowiązkiem w czasie upałów, jednak nie zawsze dostarcza tyle przyjemności, ile może zaoferować sorbet mandarynkowy. Jest to połączenie orzeźwienia z egzotycznym smakiem. Żeby zaserwować go sobie na deser, nie trzeba wychodzić do kawiarni, sorbet można wykonać we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania sorbetu mandarynkowego potrzebne będzie kilka składników. Należą do nich przede wszystkim:
    * 1 kg mandarynek,
    * 2 opakowania cukru waniliowego,
    * 3 opakowania zagęszczacza typu „Śnieżka”,
    * cukier (ilość wedle uznania).
    Przyda się również pudełko z pokrywką, w którym będzie można wygodnie mrozić przygotowywany deser.

  • Pierwszy krok

    Wybierając mandarynki w sklepie, najlepiej wybrać gatunek bezpestkowy, dzięki czemu nie trzeba będzie ich usuwać.Owoce obrać ze skórki, a następnie usunąć jak największą ilość białych elementów, które otaczają mandarynkę.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Obrane owoce podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do pojemnika blendera. Dokładnie zmiksować, aż z mandarynek zostanie tylko pomarańczowa papka.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do papki dodać cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Można dodać go wedle uznania, jednak za duża ilość może sprawić, że sorbet będzie bardzo słodki, ale mało orzeźwiający. Dołączyć „Śnieżkę” i miksować dokładnie przez 5 – 8 minut, aż składniki dokładnie się połączą.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotową masę przełożyć do pudełka z zamknięciem i włożyć do lodówki. Czas mrożenia sorbetu to 5 – 6 godzin, jednak sorbet nie powinien tylko leżeć i mrozić się, ponieważ mogłoby to doprowadzić do powstania w nim kryształków lodu. Z tego powodu po 40 minutach, a potem co 30 minut należy go wyjmować i mieszać łyżką albo miksować przez chwilę, po czym znowu wkładać do zamrażalnika.Po 6 godzinach sorbet nadaje się do jedzenia. Najlepiej smakuje podany z listkami mięty albo kawałkami mandarynek.

Popularne tagi
  • kaloryczny deser
  • przepis na jogurt brzoskwiniowy
  • śmietanka
  • przepis na mus czekoladowy z ricottą
  • sposób przyrządzenia sorbetu
  • barwnik spożywczy
  • jedzenie
  • lody arbuzowe
  • lody jeżynowe
  • syrop miętowy
  • przepis na sorbet ananasowy
  • ochłoda
  • lody-kanapki
  • sok z pomarańczy
  • masa kajmakowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising