Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba

Opiekun artykułu: wielkizub
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba

Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba

Kto z nas nie lubi grzanek? Uwielbiamy je wszyscy i chętnie zjadamy na przykład na śniadania czy kolację. Przygotowuje się je szybko, można stworzyć je dosłownie z dwóch składników, czyli chleba i sera, a na dodatek są syte, chrupiące i doskonale pasują do wieczora przed telewizorem. Można jednak nieco zmodyfikować przepis na wszystkim znane grzanki i spróbować czegoś nowego, może nieco bardziej spektakularnego, ale nadal pysznego i nadającego się jako przekąskę na imprezę albo posiłek do schrupania z przyjaciółmi. To banalnie prosty przepis, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich i sprawić, by na nowo pokochali chleb zapiekany z żółtym serem. Przygotuj tę przekąskę już dziś!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 bochenek chleba

250 g żółtego sera

10 pomidorów suszonych

25 oliwek czarnych

suszone oregano

sól i pieprz

3 ząbki czosnku

pół kostki masła

1 bochenek chleba 250 g żółtego sera 10 pomidorów suszonych 25 oliwek czarnych suszone oregano sól i pieprz 3 ząbki czosnku pół kostki masła
  • Wybór chleba

    Aby przygotować naszą chlebową przekąskę, będziemy potrzebowali przede wszystkim podłużnego i dość szerokiego bochenka chleba, ale może się tutaj sprawdzić także chleb tostowy. Unikaj używania wąskiego pieczywa, na przykład bagietek. Najlepiej jest wybrać pszenny chleb, jednak przekąska wyjdzie również z tego razowego albo żytniego.

  • Przygotowanie chleba

    Bochenek chleba połóż na dużej desce. Musisz go teraz ponacinać, tworząc w ten sposób szachownicę. Natnij go więc wzdłuż oraz wszerz, dość głęboko, ale pamiętając, by nie naruszyć dna.

  • Masło czosnkowe

    Do blendera wrzuć trzy ząbki czosnku i zmiksuj je drobno. Następnie dodaj do nich masło w temperaturze pokojowej pocięte na mniejsze kawałki i jeszcze raz zmiksuj całość, dodaj trochę soli i pieprzu. W ten prostu sposób zrobiłaś masło czosnkowe potrzebne do nadziania chleba.

  • Przygotowanie pozostałych produktów

    Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory bardzo dokładnie odsącz z zalewy, powinny być suche. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, które dadzą się schować w chlebie. Oliwki pokrój na połówki.

  • Nadziewanie chleba

    Do dziurek zrobionych w chlebie włóż masło. Nie musisz wkładać go do każdej dziurki, ale rób to regularnie, na przykład tylko w liniach prowadzących wzdłuż chleba. Potem powtykaj w dziurki albo oliwkę, albo suszonego pomidora. Następnie posyp bochenek chleba startym żółtym serem i gdzieniegdzie go powtykaj do środka, a na koniec posyp całość suszonym oregano.

  • Pieczenie

    Nastaw piekarnik na 180°C. Bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przekąskę przez około 18 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Zanim pokroisz chleb na kawałki, odczekaj około 15 minut. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno, w obu wersjach będzie smakował wyśmienicie. Świetnie nada się jako przekąska zamiast paluszków czy chipsów, ale może być również dodatkiem do lekkiej sałatki. Smacznego!

Popularne tagi
  • makaron z boczkiem
  • przekąski z krakersów
  • danie obiadowe
  • kuchnia włoska
  • ciasto francuskie
  • przekąski
  • pomidor
  • cukier waniliowy
  • frytki
  • bazylia
  • kolendra
  • przekąska z chleba
  • makaron
  • tłusty czwartek
  • zapiekanka ryżowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising