Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba

Przepis na zapiekaną przekąskę z chleba
Kto z nas nie lubi grzanek? Uwielbiamy je wszyscy i chętnie zjadamy na przykład na śniadania czy kolację. Przygotowuje się je szybko, można stworzyć je dosłownie z dwóch składników, czyli chleba i sera, a na dodatek są syte, chrupiące i doskonale pasują do wieczora przed telewizorem. Można jednak nieco zmodyfikować przepis na wszystkim znane grzanki i spróbować czegoś nowego, może nieco bardziej spektakularnego, ale nadal pysznego i nadającego się jako przekąskę na imprezę albo posiłek do schrupania z przyjaciółmi. To banalnie prosty przepis, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich i sprawić, by na nowo pokochali chleb zapiekany z żółtym serem. Przygotuj tę przekąskę już dziś!
- Wybór chleba- Aby przygotować naszą chlebową przekąskę, będziemy potrzebowali przede wszystkim podłużnego i dość szerokiego bochenka chleba, ale może się tutaj sprawdzić także chleb tostowy. Unikaj używania wąskiego pieczywa, na przykład bagietek. Najlepiej jest wybrać pszenny chleb, jednak przekąska wyjdzie również z tego razowego albo żytniego. 
- Przygotowanie chleba- Bochenek chleba połóż na dużej desce. Musisz go teraz ponacinać, tworząc w ten sposób szachownicę. Natnij go więc wzdłuż oraz wszerz, dość głęboko, ale pamiętając, by nie naruszyć dna. 
- Masło czosnkowe- Do blendera wrzuć trzy ząbki czosnku i zmiksuj je drobno. Następnie dodaj do nich masło w temperaturze pokojowej pocięte na mniejsze kawałki i jeszcze raz zmiksuj całość, dodaj trochę soli i pieprzu. W ten prostu sposób zrobiłaś masło czosnkowe potrzebne do nadziania chleba. 
- Przygotowanie pozostałych produktów- Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory bardzo dokładnie odsącz z zalewy, powinny być suche. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, które dadzą się schować w chlebie. Oliwki pokrój na połówki. 
- Nadziewanie chleba- Do dziurek zrobionych w chlebie włóż masło. Nie musisz wkładać go do każdej dziurki, ale rób to regularnie, na przykład tylko w liniach prowadzących wzdłuż chleba. Potem powtykaj w dziurki albo oliwkę, albo suszonego pomidora. Następnie posyp bochenek chleba startym żółtym serem i gdzieniegdzie go powtykaj do środka, a na koniec posyp całość suszonym oregano. 
- Pieczenie- Nastaw piekarnik na 180°C. Bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przekąskę przez około 18 minut. 
- Serwowanie  - Zanim pokroisz chleb na kawałki, odczekaj około 15 minut. Możesz podawać go na ciepło lub na zimno, w obu wersjach będzie smakował wyśmienicie. Świetnie nada się jako przekąska zamiast paluszków czy chipsów, ale może być również dodatkiem do lekkiej sałatki. Smacznego! 















