Advertising
Zakumaj.pl

Croissanty z ciasta francuskiego – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: aniolek
Wymagany czas: 30 min.
Croissanty z ciasta francuskiego – jak je zrobić?

Croissanty z ciasta francuskiego – jak je zrobić?

Francję niezmiennie kojarzy się z bagietkami oraz croissantami, czyli miękkimi, brązowymi rogalikami. Wyglądają niezwykle zachęcająco i dobrze smakują, zwłaszcza podawane z czarną kawą. Wbrew pozorom nie trzeba jechać do Paryża, żeby spróbować tego przysmaku, ponieważ można zrobić je w prosty sposób we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować puszyste croissanty, przyda się niewiele składników, bowiem potrzebne są jedynie:

    * 1 opakowanie ciasta francuskiego,

    * 1 jajko.

    Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie, jednak jest to znacznie bardziej czasochłonne, gdyż ciasto musi być wielokrotnie mrożone i wałkowanie. Gotowy produkt wymaga jedynie rozpakowania.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciasto francuskie wyjąć z opakowania i rozłożyć na blacie. Nożem albo radełkiem pociąć płaski placek na kwadraty o boku maksymalnie 15 cm. Konieczne jest zachowanie równości, w przeciwnym razie rogaliki będą miały zbyt małe lub zbyt wielkie kształty. Gotowe kwadraty podzielić po przekątnej, uzyskując z jednego kwadracika po 2 trójkąty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie przygotowane trójkąty zawinąć w rogaliki – jest to proste, wystarczy zawijać je tak, by czubek trójkąta znalazł się na wierzchu.Po zrobieniu wszystkich rogalików odłożyć je na chwilę na bok, żeby przygotować blachę i piekarnik. Blachę wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia, natomiast piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rogale układać obok siebie, zachowując odstępy pomiędzy nimi, gdyż w czasie pieczenia ciasto francuskie będzie rosło. Każdy rogalik delikatnie przycisnąć do blachy.W niewielkiej miseczce rozmieszać jajko, po czym pędzlem zacząć smarować wierzch ciasta, żeby croissanty lepiej się prezentowały. Wsunąć przygotowane rogaliki do piekarnika i pozostawić je w nim na 15 – 20 minut. Rogale powinny zarumienić się mocno. Dopiero wtedy wyjąć, przestudzić i podawać z dowolnymi dodatkami – dżemami, kremem, masłem. W każdej wersji będą tak samo zachwycające, więc warto spróbować przygotować croissanty samodzielnie.

Popularne tagi
  • pergamin
  • tort bezowy z owocami
  • orzechy
  • krem krówkowy
  • ciasto słodkie
  • przepis na tiramisu
  • przepis na złoty syrop
  • liście bazylii
  • herbatniki
  • przepis na biszkopt
  • rabarbar
  • przepis na szarlotkę
  • blacha
  • krem waniliowy
  • łatwe ciasto
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising