Advertising
Zakumaj.pl

Czym zastąpić mąkę pszenną w potrawach dla bezglutenowców?

Opiekun artykułu: iskaa
Czym zastąpić mąkę pszenną w potrawach dla bezglutenowców?

Czym zastąpić mąkę pszenną w potrawach dla bezglutenowców?

Alergia na gluten może utrudnić życie, jednak nie oznacza to, że trzeba zrezygnować ze wszystkich potraw i przepisów, które zawierają mąkę pszenną. Nie jest to konieczne, wystarczy tylko tradycyjną mąkę zamienić na inną, która nie spowoduje reakcji alergicznej. W poniższym artykule podpowiadamy, jakie zamienniki będą najlepsze.

Advertising
Advertising
  • Mieszanka mączna

    Mieszanka mączna

    Zamiast zwykłej mąki, która jest wymagana w przepisie np. na chleb, z powodzeniem można wykorzystać mieszankę mączną. Można ją uzyskać z następujących składników:
    * 3 części białej mąki ryżowej,
    * 2 części mąki ziemniaczanej,
    * 1 części tapioki.
    Dodatkowo na każde 1,5 szklanki mieszanki dobrze jest dodać 1 łyżeczkę gumy ksantanowej, która poprawi właściwości mikstury.

  • Mąka bez glutenu

    Mąka bez glutenu

    Ze względu na fakt, że obecnie alergia na gluten jest coraz częstsza, na rynku znajduje się coraz więcej rodzajów mąki bezglutenowej. Często są one dostępne także w piekarniach albo możliwe do zamówienia na specjalne życzenie.Dodając mąkę bezglutenową np. do ciasta, warto pamiętać o proporcji 1:1. Dzięki temu wypiek z pewnością będzie udany.

  • Eliminowanie mąki

    Eliminowanie mąki

    Jeśli tylko jest to możliwe, najlepiej całkowicie wyeliminować mąkę z przepisu. Wbrew pozorom jest to proste, zwłaszcza że w Internecie pojawia się wiele receptur, które podpowiadają, jak piec bez używania tego elementu.Dobrym zamiennikiem jest masło orzechowe – wyjątkowo zdrowe – z którego można upiec smaczne ciasteczka. Wystarczy zmiksować ze sobą:
    * 1 szklankę masła orzechowego,
    * 1 szklankę cukru,
    * 2 jajka.
    Taką mieszankę wystarczy na 10 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Ciasteczka będą wyśmienite i bezpieczne dla alergików.

  • Maranta – mąka ararutowa

    Maranta – mąka ararutowa

    Zamiennikiem mąki może być również mąka ararutowa. Nie trzeba jej dużo, wystarczy dodanie 1/2 łyżeczki do mąki pszennej, co pomoże, o ile nie ma się bardzo mocnej alergii na składniki mąki pszennej. Jeśli alergia jest ostra, lepiej całkowicie wyłączyć z kuchni mąkę pszenną, stosując ciekawe zamienniki albo przepisy, które nie wymagają mąki.

Popularne tagi
  • danie
  • rondel
  • wyrabianie ciasta
  • woda
  • potrzebne składniki
  • uczulenie
  • czekolada
  • mąka kukurydziana
  • muffinki kokosowe
  • składniki na pączki
  • piekarnik
  • zamienniki mąki
  • lukier
  • orzechy laskowe
  • batoniki granola
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising