Advertising
Zakumaj.pl

Sposób na bezglutenowe ciastka z jabłkami i imbirem

Opiekun artykułu: marzena
Sposób na bezglutenowe ciastka z jabłkami i imbirem

Sposób na bezglutenowe ciastka z jabłkami i imbirem

Ostatnio na coraz większej liczbie produktów można znaleźć napis „bez glutenu”. Wynika to z coraz częstszej alergii na gluten, który znajduje się w produktach mącznych. W znacznym stopniu ogranicza to nie tylko możliwość wyboru pieczywa do kanapek, lecz również ciastek oraz ciast na deser. Jednak nawet bardzo wrażliwi alergicy nie muszą całkowicie rezygnować z lubianych deserów. Samodzielnie mogą wykonać pyszne ciastka bezglutenowe z jabłkami.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby otrzymać smaczne ciasteczka, konieczne jest zebranie następujących składników spożywczych:
    * 3 szklanki migdałów,
    * 1 szklanka posiekanych jabłek,
    * 4 łyżki cukru trzcinowego,
    * 1 łyżka imbiru,
    * 1 łyżka octu jabłkowego,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 1 jajko.

  • Krok pierwszy

    Migdały do ciastek powinny być zmielone. Można zakupić paczkę mielonych migdałów w sklepach ze zdrową żywnością albo zrobić to samodzielnie, mieląc całe migdały – bez łupinki – w młynku, aż do uzyskania konsystencji proszku.

    Dobrze zmielą się również w robocie kuchennym. Po otrzymaniu migdałowego proszku dosypać cukier i miksować przez 30 sekund.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Uzyskany proszek migdałowo-cukrowy przesypać do miski. Dodać do niego sól, cynamon oraz sodę oczyszczoną i ziele angielskie. Wymieszać wszystko razem.

  • Krok trzeci

    Jabłko obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, tak żeby uzyskać szklankę owoców do wykorzystania. Dodać je do ciasta i również wymieszać. Nie należy dodawać więcej jabłek, ponieważ doprowadziłoby to do rozpadu ciasteczek.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zetrzeć imbir na tarce. Do osobnej miseczki wbić jajko, zamieszać je widelcem i dorzucić imbir. Znowu zamieszać, a następnie dodać mieszankę do migdałowego ciasta. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Ciasto może wydawać się bardzo suche, jednak w miarę mieszania zmieni swoją konsystencję i z powodzeniem będzie można ulepić z niego kule.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Każdą z kul spłaszczyć na grubość 1 cm, a następnie pokroić na 8 części, jak pizzę. Tak przygotowane kawałki ciasteczek ułożyć na blasze, a następnie piec 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Wystudzić po upieczeniu i podawać. Ciasteczka są bardzo słodkie, jednak można podawać je z masłem albo z dżemem.

Popularne tagi
  • smażenie pączków
  • ciasto na pączki
  • batoniki domowe
  • mąka bezglutenowa
  • mielone migdały
  • soda oczyszczona
  • lukier
  • mleko skondensowane
  • składniki na pączki
  • jabłko
  • imbir
  • wielkanoc
  • smażenie
  • pączki bezglutenowe
  • pączki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising