Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Opiekun artykułu: misssza
Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Jak wykonać doskonałe bezglutenowe muffinki kokosowe?

Bezglutenowe potrawy, zwłaszcza desery, nie są wcale niedobre ani mało interesujące. Wręcz przeciwnie. Osoby, które zmagają się z tą nieprzyjemną alergią, mogą z powodzeniem znaleźć zastępstwo za zwykłe desery. Wystarczy odrobina czasu i dobre składniki, a także przepis, który podajemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Przed przystąpieniem do wypiekania muffinek kokosowych konieczne jest zebranie następujących produktów spożywczych:
    * 240 ml mleka kokosowego,
    * 110 ml oleju kokosowego,
    * 180 g mąki bezglutenowej,
    * 70 g kaszy jaglanej,
    * 60 g mąki jaglanej,
    * 50 g wiórków kokosowych,
    * 2 jajek,
    * 6 łyżek cukru trzcinowego,
    * 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Papilotki rozłożyć na blasze do pieczenia. Olej kokosowy delikatnie rozpuścić w mikrofalówce, ponieważ jest on zazwyczaj w formie stałej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miski przełożyć jajka, cukier oraz mleko. Mieszać mikserem, aż składniki połączą się ze sobą. Dodać mąkę bezglutenową, nadal mieszając. Następnie zrobić krótką przerwę i w młynku do mielenia zemleć kaszę jaglaną na mąkę. Również dodać ją do miski, mieszając wraz zresztą składników. Wsypać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Napełnić przygotowaną masą papilotki papierowe, uzupełniając je do 3/4 ich wysokości. Posypać mocno wiórkami kokosowymi i wsunąć blachę do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut, po czym wystudzić.Można od razu podawać bez dodatków albo przechowywać w szczelnym pojemniku przez 3 dni.

Popularne tagi
  • miód
  • cukier
  • danie
  • czekolada
  • proszek do pieczenia
  • pieczenie
  • mieszanka mączna
  • sklep ze zdrową żywnością
  • pączki bezglutenowe
  • mąka ryżowa
  • migdały
  • przepis na ciastka jabłkowe
  • forma do pieczenia
  • imbir
  • mikser
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising