Advertising
Zakumaj.pl

Deser doskonały – krem bananowy na zimno

Opiekun artykułu: zula
Deser doskonały – krem bananowy na zimno

Deser doskonały – krem bananowy na zimno

Banany są wspaniałym elementem nie tylko sałatek owocowych, ale również ciast i deserów. Z powodzeniem można powiedzieć, że jedzenie tych owoców to sama przyjemność. Poza smakiem i wartościami odżywczymi banany mają tę zaletę, że można łączyć je z bardzo wieloma dodatkami, które podkreślają ich smak. Na ciepłe popołudnie, gdy nie ma się ochoty na lody, można wykonać pyszny deser bananowy na zimno. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przyrządzenie pysznego deseru wymaga odpowiednich produktów spożywczych. Są one ogólnie dostępne, jednak konieczne jest zadbanie o ich świeżość. Niezbędnymi składnikami deseru będą:
    * 500 ml mleka 2%,
    * 250 ml śmietany kremówki 30%,
    * 50 g czekolady gorzkiej,
    * 2 łyżki cukru kryształu,
    * 2 łyżki cukru pudru,
    * 2 banany,
    * 1 opakowanie budyniu waniliowego.

  • Pierwszy krok

    Z przygotowanego mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę przelać do rondelka i zagotować, dosypując do mleka cukier, najlepiej, zanim dojdzie do jego zagotowania.Do odlanego mleka wsypać proszek budyniowy, zamieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać miksturę budyniową i doprowadzić do zgęstnienia, cały czas mieszając.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gotowy budyń przykryć folią spożywczą. Najlepiej, aby folia dotykała powierzchni budyniu, dzięki temu nie stworzy się na nim kożuch, który może zniszczyć deser. Pozostawić garnek w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia. W czasie kiedy budyń będzie się chłodził, zetrzeć czekoladę na tarce o niewielkich oczkach.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki albo zmiażdżyć widelcem. Dodać do ostudzonego już budyniu, po czym zmiksować, aż do połączenia się składników. Po wykonaniu tego przejść do ubijania kremówki. Powinna być bardzo dobrze schłodzona i wstrząśnięta przed przelaniem jej do miski. Ubić ją, a przed zakończeniem ubijania dodać cukier puder.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Przygotować pucharki lub miseczki. W każdej układać warstwowo deser bananowy – najpierw masa budyniowa, bita śmietana, czekolada i tak aż do wypełnienia pucharków. Trzeba pamiętać, że ostatnią warstwą powinna być bita śmietana posypana drobinkami czekolady. Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. Dodatkowo można ozdobić biszkoptami.

Popularne tagi
  • ciasteczka z nadzieniem
  • dżem dyniowy
  • przepis na muffinki
  • dodatki do gofrów
  • gorzka czekolada
  • szklanka
  • składniki na muffinki
  • pekany
  • mleko
  • małe pączki
  • przekąski
  • likier amaretto
  • kokosanki
  • przepis na mus czekoladowo-pomarańczowy
  • kula do ucierania
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising