Zakumaj.pl

Przepis na pierniki bożonarodzeniowe

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na pierniki bożonarodzeniowe

Boże Narodzenie, jak każde inne święto, które przeżywamy co roku, niesie ze sobą bardzo wiele różnych skojarzeń. Choć część z tych skojarzeń możemy nazwać indywidualnymi, to jednak są i takie, które z całą pewnością są podzielane przez wszystkie osoby uczestniczące w tych dwóch dniach katolickiego święta. Do tych skojarzeń możemy zaliczyć chociażby Świętego Mikołaja, choinkę, śnieg i mróz oraz różnego rodzaju aromaty i zapachy. Bo czyż na myśl o Wigilii nie myślimy o czerwonym barszczu z uszkami albo o sosie grzybowym? Czyż nie przypominamy sobie smaku pierogów z kapustą i grzybami? I czy w końcu nie mamy na myśli pysznych cynamonowych ciasteczek i pierników? Właśnie te pierniki są słodkościami, które kojarzą się wszystkim najbardziej z Bożym Narodzeniem. Poniżej znajdziesz prosty przepis na świąteczne łakocie.

  • Rozpuszczanie masła z miodem

    Uszykuj mały rondel. Masło będące w temperaturze pokojowej pokrój w małą kostkę, a następnie wrzuć je do rondla. Postaw go na ogniu i zacznij podgrzewać masło. Kiedy rozpuści się ono już trochę, wówczas dodaj do niego miód. Całość podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia masła oraz połączenia obu składników. Na koniec podgrzewania dodaj przyprawę do pierników (kupną lub domowej roboty). Kiedy poczujesz charakterystyczny aromat miodu z przyprawami korzennymi, wówczas wyłącz ogień i odstaw rondelek z mieszaniną, aby nieco ostygnął.

  • Wyrabianie ciasta

    Teraz czas przygotować mąkę. Najlepiej byłoby ją przesiać za pomocą specjalnego kuchennego urządzenia albo po prostu sitka z drobnymi oczkami. Dodaj do niej teraz cukier puder oraz proszek do pieczenia lub sodę i całość bardzo dobrze ze sobą wymieszaj dłońmi czy łyżką. W kopcu mąki, cukru oraz proszku do pieczenia zrób dość spore wgłębienie. Wlej tam nieco ostudzone masło z miodem oraz przyprawami, następnie dodaj jajko, rozkłóć je nieco palcami. Teraz należy ciasto wyrobić, zagniataj je na tyle długo, aby miało jednolity kolor.

  • Wykrawanie ciastek

    Wykrawanie ciastek

    Następnie należy ciasto podzielić na dwie czy trzy partie, rozwałkować dość cienko na stolnicy albo stole. Teraz, używając nożyka lub specjalnych foremek, wykrój z ciasta różne kształty na pierniczki: serduszka, gwiazdki, płatki śniegu, choinki, bałwany i tak dalej.

  • Pieczenie

    Wykrojone ciastka należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Pamiętaj, że z każdą kolejną partią wypiekanych pierników ten czas może się nieco skrócić, trzeba więc pierników pilnować. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je na kratce, a potem schowaj do metalowej puszki lub hermetycznie zamykanego pojemnika.

  • Ozdabianie

    Ozdabianie

    Ostudzone pierniki można także ozdobić. Użyj do tego lukru albo rozpuszczonej czekolady. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

500 gram mąki

100 gram cukru pudru

120 gram miodu

100 gram masła

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 duże jajko

2 czubate łyżki przyprawy do pierników

500 gram mąki 100 gram cukru pudru 120 gram miodu 100 gram masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 2 czubate łyżki przyprawy do pierników