Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować smaczne ciastka pistacjowe?

Opiekun artykułu: abi
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować smaczne ciastka pistacjowe?

Jak przygotować smaczne ciastka pistacjowe?

Pistacje są bardzo smacznymi orzeszkami do chrupania, ale do innych dań rzadko się je dodaje. Jeśli jednak jesteś wielbicielem zielonkawych orzeszków, podany niżej przepis jest dla Ciebie. Ciasteczka pistacjowe to przyjemność smaku oraz idealny sposób na urozmaicenie sobie popołudnia z filiżanką kawy. Do tego nie są trudne do zdobienia, zwłaszcza jeśli sięgniesz po nasz sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ciasteczek, tak jak każdy wypiek, wymaga odpowiednich produktów spożywczych, wśród których powinny znaleźć się:

    * 30 dag masy marcepanowej,

    * 10 dag cukru pudru,

    * 10 dag pistacji mielonych,

    * 2 jajka,

    * pistacje do dekoracji.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ciasteczka są bardzo proste i po upieczeniu są kruchym dodatkiem do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie najlepiej zacząć od przełożenia masy marcepanowej do miski. Masa jest sprzedawana w niewielkich blokach, dlatego dobrze jest podzielić ją nożem – abo palcami, jeżeli jest miękka – na mniejsze części.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podzielić jajka, rozdzielając je na żółtko oraz białko. Żółtko dodać do masy marcepanowej, a białko odstawić na bok w miseczce – przyda się później. Pistacje obrać z łupinek i zemleć w młynku elektrycznym albo tradycyjnym na drobny proszek – również wrzucić do miski. Po dodaniu pistacji rozpocząć zagniatanie ciasta, aż do stworzenia jednolitej, miękkiej masy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję, zacząć formować z niej niewielkie kulki. Spłaszczać je delikatnie i w sam środek delikatnie wciskać całą pistację. Układać przyszłe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wszystkie ciastka białkiem.Wsunąć blachę pełną ciastek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 15 minut. Ostudzić, a następnie podawać i delektować się pistacjowym smakiem.

Popularne tagi
  • pomarańczowa posypka
  • przepis na ciasto francuskie z nutellą
  • jak zrobić cynamonowe gofry
  • dzień matki
  • włoski przysmak
  • jak zrobić masło orzechowe
  • orzechy
  • kakao
  • babeczki z wiśniami
  • blacha do pieczenia
  • wiśnie
  • przepis na ciastka
  • cukier kryształ
  • żelatyna
  • słodkie pekany
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising