Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego guma do żucia jest niezdrowa?

Opiekun artykułu: hetmanowski
Dlaczego guma do żucia jest niezdrowa?

Dlaczego guma do żucia jest niezdrowa?

Reklamy zachwalają bezcukrową gumę do żucia jako świetny sposób na obniżenie pH w ustach po posiłku i utrzymanie szkliwa zębów w dobrej kondycji. Każdy chce mieć zdrowe zęby, więc kupujemy, wyciągamy listek i posłusznie żujemy. Nie zastanawiamy się, jakim cudem bezcukrowa guma ma słodki smak, już dawno przyzwyczailiśmy się do syntetycznych słodzików. Tymczasem niewinna pozornie guma do żucia jest bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Niektóre jej składniki są silnie toksyczne i zakwaszają organizm. Co takiego zawiera guma do żucia i dlaczego jest niezdrowa, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Aspartam

    O aspartam toczą się prawdziwe boje. Ten sztuczny słodzik występuje w gumach Orbit i wielu innych produktach, miedzy innymi coca-coli. Często pojawia się nie pod swoją nazwą, tylko symbolem E-951. Aspartam jest bardzo szkodliwy, choć wielu ludzi uważa inaczej. Wielu naukowców twierdzi, że ma działanie rakotwórcze, wyniki badań są jednak dyskusyjne. Faktem jest, że aspartam jest zagrożeniem dla osób chorych na fenyloketonurię, gdyż podczas jego rozkładu w organizmie powstaje szkodliwy dla nich aminokwas – fenyloalanina. Według lekarzy aspartam może się przyczynić do wystąpienia zespołu przewlekłego zmęczenia, stwardnienia rozsianego i epilepsji oraz pogorszyć stan chorego na cukrzycę. Przedawkowanie aspartamu, do którego dochodzi już po wypiciu litra napoju z tym słodzikiem, wywołuje takie objawy, jak bóle i zawroty głowy, nudności, drętwienie i skurcze mięśni, bóle stawów, częstoskurcz serca i trudności z oddychaniem, przybieranie na wadze, problemy z widzeniem, bezsenność, depresja i zaburzenia pamięci. Aspartam zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach oraz strukturę DNA. Kumuluje się w ludzkim organizmie, a jego długofalowego wpływu na nasze zdrowie jeszcze nie znamy.

  • Glicerol

    Inny ciekawy składnik gumy do żucia to glicerol (na etykietach często ukryty pod symbolem E-422). Jest potrzebny, by listek gumy zachowywał swoją wilgotność i nie przyklejał się nam trwale do zębów i języka. Glicerol może obniżać koncentrację i negatywnie wpływać na jasność umysłu. Spożywany w za dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na płodność, a także zaburzać pracę serca. Jest niewskazany dla chorych na cukrzycę, ponieważ powoduje wahania poziomu cukru we krwi.

  • Dwutlenek tytanu (E171)

    Jest to syntetyczny barwnik nadający białą barwę farbom, tworzywom sztucznym czy tkaninom – oraz gumie do żucia. Może powodować podrażnienia skóry, ale jest składnikiem niektórych kosmetyków. Ponieważ nie jest prawie wchłaniany w jelitach ze względu na swoją słabą rozpuszczalność, uznano go za nieszkodliwy i dopuszczono do stosowania w produktach spożywczych, choć nieraz trafiał na listy substancji szkodliwych dla zdrowia. W Polsce był zabroniony do lat 90. Podejrzewany jest o działanie rakotwórcze.

  • Przeciwutleniacz BHA (E-320)

    Dopuszczony do spożycia, był zabroniony w Polsce do lat 90. Ma działanie kancerogenne, może być toksyczny dla nerek, wywoływać reakcje alergiczne i duszności. W wielu krajach obowiązuje zakaz dodawania go do żywności przeznaczonej dla dzieci. Związek ten może uszkadzać wątrobę i podwyższa poziom cholesterolu.

  • Lukrecja

    Lukrecja ma wiele cennych właściwości, więc w czym problem? Otóż jest i druga strona medalu. Lukrecja wypłukuje z organizmu potas i podnosi ciśnienie krwi. Dlatego nie można spożywać za wiele produktów, zawierających lukrecję, gdyż pojawia się ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Herbatki ziołowe zawierające lukrecję są opatrzone ostrzeżeniem, że produkt nie może być spożywany w nadmiarze przez osoby cierpiące na nadciśnienie. Guma do żucia nie.

Popularne tagi
  • zioła
  • dieta tucząca
  • wzrok
  • podwieczorek proteinowy
  • zdrowe przekąski
  • prawidłowe odżywianie
  • zasady zdrowego śniadania
  • objawy niedoboru wapnia
  • sposoby gotowania
  • medycyna niekonwencjonalna
  • magnez
  • aminokwasy
  • usuwanie toksyn z organizmu
  • zalety octu jabłkowego
  • szkodliwość czerwonego mięsa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising