Advertising
Zakumaj.pl

Jakie są właściwości szczawiu?

Opiekun artykułu: krzyprokop
Jakie są właściwości szczawiu?

Jakie są właściwości szczawiu?

Szczaw znany jest każdemu od dzieciństwa, przede wszystkim z wypraw na łąki, gdzie rosło go zawsze bardzo dużo. Nie stanowił jednak ulubionego przysmaku dzieciństwa i bywa niedoceniany do dzisiaj. Są osoby, które uwielbiają zupę szczawiową, jednak nie jest to szczególnie popularna potrawa. Warto jednak oddać sprawiedliwość szczawiowi i zamiast o nim zapominać, włączyć go do diety.

Advertising
Advertising
  • Szczaw dla urody

    Szczaw dla urody

    Chociaż szczaw nie wygląda zachęcająco, zwłaszcza gdy rośnie na całkowicie dzikich polach, jest jednak rośliną, która wpływa pozytywnie na urodę. Poprawia stan i koloryt skóry oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Redukuje wolne rodniki w organizmie, co jest jednocześnie ochroną przed rozwojem komórek rakowych. Składnikiem szczawiu, który tak dobrze działa na ciało, jest witamina C. W szczawiu znajdują się znaczne ilości tej witaminy, przez co ma on lekko kwaskowy smak, który nie każdemu odpowiada. Jedzenie szczawiu pomaga również zapobiegać powstawaniu przebarwień, dzięki równoważeniu produkcji melaniny, która jest odpowiedzialna za koloryt skóry.

  • Składniki mineralne

    Składniki mineralne

    Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczanie mu składników mineralnych. Nie są to wielkie ilości, jednak bez nich, zwłaszcza przez dłuższy czas, poprawne działanie bywa niemożliwe. W szczawiu zawiera się sporo składników mineralnych, które uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Należą do nich przede wszystkim: potas, wapń, żelazo, cynk oraz beta-karoten. Wystarczy zjeść jedną miskę zupy szczawiowej lub porcję sałatki, żeby uzupełnić ewentualne braki tych elementów w diecie, dzięki czemu procesy w organizmie przebiegają sprawniej, kości szybciej się zrastają, a rany leczą.

  • Przeciw przeziębieniu

    Przeciw przeziębieniu

    Szczaw jest składnikiem licznych specyfików przeciwko przeziębieniu oraz katarowi. Dzieje się tak dzięki jego właściwościom wzmacniającym odporność oraz dużej ilości witaminy C. Dzięki temu wspomaga zdrowie nie tylko przy lekkich przeziębieniach, ale również przy poważniejszych schorzeniach. Warto łykać tabletki zawierające szczaw lub pić syrop ze szczawiu przy ostrych zapaleniach zatok górnych i dolnych oraz w trakcie problemów oddechowych. Wyciąg ze szczawiu jest również częstym składnikiem leków homeopatycznych.

  • Szczaw dla brzucha

    Szczaw dla brzucha

    Zielone rośliny bywają bardzo dobre dla układu pokarmowego. Tak właśnie jest ze szczawiem, który przydaje się w czasie problemów z układem pokarmowym. Zupa szczawiowa jest skuteczna w leczeniu biegunki, a także lekkich zatruć pokarmowych. Biegunki łagodzi również napar ze szczawiu. Dodatkowo szczaw pomaga przy infekcjach przewodu pokarmowego, wzdęciach oraz nadmiernej fermentacji produktów przemiany materii w jelitach, co może doprowadzić do pojawienia się licznych chorób, a przede wszystkim grzybicy. Szczaw, ze swoim lekko kwaśnym smakiem, jest w stanie zapobiegać namnażaniu się drożdżaków i utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową.

Popularne tagi
  • lecznicze właściwości miodu
  • emulgatory
  • szkodliwość cukru
  • szkodliwa dieta
  • grill
  • glukozynolany
  • olej słonecznikowy
  • rodzaje olejów
  • jak przybrać na wadze
  • działanie witaminy b12
  • warzywa strączkowe
  • dlaczego nie przestaję tyć
  • rak
  • dorosły
  • profilaktyka cukrzycy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising