Advertising
Zakumaj.pl

Dlaczego jedzenie pączków jest niezdrowe?

Opiekun artykułu: arasek
Dlaczego jedzenie pączków jest niezdrowe?

Dlaczego jedzenie pączków jest niezdrowe?

Pączki są prawdziwą pułapką. Tradycja usprawiedliwia opychanie się nimi w Tłusty Czwartek, chętnie traktujemy je jako przekąskę w szkole czy w pracy (są zresztą, razem z drożdżówkami, żelazną pozycją w bufetach i sklepikach). Szczególnie chętnie sięgamy po nie, gdy jesteśmy zestresowani lub… niewyspani, co udowodniły przeprowadzone badania. A jednak pączki, choć smaczne, są najzwyczajniej w świecie bardzo niezdrowe. Co jest tego przyczyną, dowiesz się z naszego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Toksyczna słodycz

    Pączek to prawdziwa bomba, jeśli chodzi o szkodliwe dla naszego organizmu węglowodany proste. Ich podstawowe składniki to biała mąka i rafinowany cukier. Po zjedzeniu pączka poziom cukru szybko wzrasta, by za chwilę gwałtownie spaść. Te wahania powodują, że po zjedzeniu pączka prawie natychmiast sięgamy po drugiego. Takie zmiany poziomu cukru we krwi są bardzo niebezpieczne i mogą spowodować cukrzycę. I choć są ciastka bardziej kaloryczne (kremówki czy wuzetki), pączki nie stają się przez to zdrowsze. Nie zawierają witamin, minerałów ani innych składników odżywczych – to typowe „puste kalorie”.

  • Niezdrowe tłuszcze

    Pączki, smażone na głębokim tłuszczu, nie mogą być zdrowe. Są przede wszystkim ciężkostrawne. Pączki smażone są na utwardzonych tłuszczach roślinnych, które rozkładają się w wysokich temperaturach. Powstaje wtedy wiele szkodliwych chemicznych substancji, które są rakotwórcze. Pączki zawierają tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans, które są bardzo szkodliwe. Tłuszcze te wpływają negatywnie na nasz układ sercowo-naczyniowy, powodując podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. W konsekwencji pojawia się zagrożenie miażdżycą i zawałem serca. Poza tym pączki są kaloryczne – jeśli jemy ich dużo, najzwyczajniej przybieramy na wadze.

  • Chemiczne dodatki

    Gotowe pączki, kupione na przykład w supermarkecie, zawierają mnóstwo szkodliwych dla zdrowia substancji w postaci konserwantów, barwników czy emulgatorów. Te chemiczne dodatki nie mają oczywiście żadnych wartości odżywczych.

Popularne tagi
  • rodzaje olejów
  • święta
  • emocje
  • właściwości cynamonu
  • ograniczenie tłuszczu
  • syrop z agawy
  • właściwości oleju kokosowego
  • aminokwasy egzogenne
  • tłuszcze roślinne
  • jak zachować wartości odżywcze potraw
  • czerwone winogrona
  • antocyjany
  • kokosowy kosmetyk
  • wartość zielonych warzyw
  • brokuł
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising