Zakumaj.pl

Doskonała pizza z sosem czosnkowym

Doskonała pizza z sosem czosnkowym

Wakacyjne wieczory spędzane wspólnie z całą rodziną, często na tarasie lub w ogrodzie, skłaniają do przygotowywania smacznych dań. Nie zawsze musi to być coś z grilla albo wyszukane potrawy, smacznym daniem będzie również pizza, zwłaszcza pachnąca mocno czosnkiem. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na pizzę, która zachwyci wszystkich.

  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Przed rozpoczęciem działań w kuchni trzeba zgromadzić wszystkie niezbędne składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * 50 g drożdży,
    * 6 łyżek koncentratu pomidorowego,
    * 6 łyżek majonezu,
    * 2 łyżki oleju,
    * 2 łyżeczki bazylii,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka oregano,
    * 1 cebula czerwona,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 4 plastry szynki,
    * 6 pieczarek,
    * 100 g sera gouda.

  • Krok pierwszy

    Mleko podgrzać w rondelku, ale nie zagotowywać. Dodać do niego drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki. Zamieszać aż do połączenia się składników. Pozostawić w ciepłym miejscu na 15 – 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy zaczyn podrośnie, dodać do niego sól, pozostałą część mąki, olej oraz letnią wodę. Wodę warto dodawać w trakcie mieszania i przerwać, kiedy uzyska się elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić w misce pod przykryciem na czas przygotowania pozostałych składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W niewielkiej misce wymieszać koncentrat pomidorowy z oregano oraz bazylią. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka, szynkę pokroić w kostkę, a pieczarki umyć, po czym posiekać na kawałki, mniejsze lub większe, wedle uznania. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciasto przełożyć z miski na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na placek. Posmarować koncentratem pomidorowym, a następnie układać składniki: pieczarki, szynkę, cebulę, żółty ser. Tak przygotowaną pizzę włożyć na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza.W czasie kiedy będzie się piekła, przyrządzić sos czosnkowy. Majonez przełożyć do miseczki i zmiażdżyć do niej ząbki czosnku. Wymieszać. Aby sos był bardziej płynny, można dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Gotowym sosem polewać gorącą pizzę.